Ledelse

Bedriftsforbundets leder, Olaf Thommessen, beskyldes for overvåkning av ansatte under jobbkonflikt.

– Thommessen overvåket ansatt

Skal ha kartlagt i detalj hvem nestleder Marit Momrak Wright snakket med i mobiltelefonen. Nå vil regionleder ha Thommessen fjernet.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge VG har Bedriftsforbundets leder Olaf Thommessen gått igjennom anropsloggen til nestleder Wright, for å skaffe seg detaljert informasjon om hvem hun hadde hatt kontakt med mens konflikten stod på. Nå har den sparkede nestlederen svart med en anmeldelse til Datatilsynet.

Dette kommer frem gjennom en epost Thommessen sendte til Bedriftsforbundets styreleder, Sigred Steien 8. august i år. Eposten ble videresendt til nestleder Linda Cecilie Furulund en uke senere. Ifølge VG ble Furulund så sjokkert over det hun leste at hun trakk seg fra styret i protest. Furulund går god for dokumentasjonen avisen viderebringer.

Ifølge VG vil regionleder Vebjørn Strømsnes i Bedriftsforbundet Midt-Norge nå ha Olaf Thommessens fjernet som leder.

– Jeg støtter Linda Cecilie Furulund fullt ut. Jeg reagerer også veldig sterkt på at Thommessen har kartlagt hvem ansatte har snakket med. Det går ikke an å gjøre det Thommessen har gjort. Jeg har vurdert å melde meg ut, men jeg ønsker å bli for å bidra til at Thommessen ikke får fortsette som leder, sier Strømsnes til avisen.

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om konflikten i Bedriftforbundet, men også om utviklingen den siste tiden som synes å ha vært positiv.

– Utfordrende for arbeidsgiver

HR- og kommunikasjonssjef i Bedriftsforbundet, Solfrid Flateby, begynte i et engasjement for Bedriftsforbundet medio august, og har ikke vært direkte involvert i konflikten VG har skrevet om.

– Men etter 20 år innen HR og Kommunikasjon i ulike selskaper, og som ledermentor, har jeg vært borti mange ulike konflikter. Når ansatte eller tidligere ansatte velger å ta konfliktene i media, blir dette særs utfordrende for arbeidsgiver. Arbeidstaker på sin side, ser ofte dette som «siste utvei», men dessverre rammer det dem selv like mye som arbeidsgiver, for man blir fort oppfattet som en «bråkebøtte», sier hun.

Hun påpeker at det ofte er arbeidsgiver som er den «store og stygge» i personalsaker, og at det ikke er innenfor å utlevere informasjon om den enkelte arbeidstaker.

Foto HR- og kommunikasjonssjef i Bedriftsforbundet, Solfrid Flateby. Foto: Bedriftsforbundet.

– Dette betyr at arbeidsgiver får små muligheter til å forsvare seg direkte. La oss ta et tenkt eksempel: En ansatt forsømmer arbeidsoppgavene sine, leverer altfor dårlig, får kanskje en advarsel eller to og det hele ender med oppsigelse. Den ansatte velger å gå til pressen, som videre velger å publisere historien, og den ansatte forteller om en fryktelig leder. Leder på sin side har kun en kommentar: Dette er en personalsak, så jeg kan ikke kommentere den. Det eneste lederen kan forsøke å forsvare seg mot er eventuelle personkarakteristikker, noe som også er vanskelig. Dette oppleves som urettferdig for mange arbeidsgivere, sier Flateby.

Hun beskriver konflikter generelt som en tap–tap–situasjon, og at konflikter i media ofte er enda verre. Det er sjelden noen vinnere i slike saker.

– Min oppfordring til alle er å være profesjonelle og ryddige, og å forsøke å ta konflikter og uoverenstemmelser internt. Man bør undersøke alle fakta, og virkelig forsøke å være ydmyke og forstå motparten. Det gir best grunnlag for å løse en konflikt, sier hun.

– Uroen fortsetter ikke

Styreleder i Bedriftsforbundet, Sigfred Steien, kjenner seg ikke igjen i VGs beskrivelse av at uroen i Bedriftsforbundet fortsetter med denne saken:

– Jeg mener det er direkte feil at «uroen i Bedriftsforbundet fortsetter», og jeg mener VG ikke har dekning for dette. Saken er flere måneder gammel og at en tidligere ansatt nå gjør en anmeldelse, betyr ikke at «uroen i forbundet forsetter», fremholder Steien overfor VG.

Powered by Labrador CMS