Ledelse

JK Rowling søker seg til stillheten.

Travle trenger mer stillhet - ellers går det utover ideene

Mange sverger til små lommer med stillhet i hverdagen for å kunne gjøre jobben sin på best mulig måte.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en artikkel i Harvard Business Review av meditasjons- og organisasjonskonsulentene Justin Talbot-Zorn og Leigh Marz har både forfatter JK Rowling og psykoterapeut Carl Jung fremhevet eget behov for en stille stund for å få frem nye, gode ideer og tanker.

Norges egen forlegger og polfarer, Erling Kagge, har sågar skrevet en bok om stillhet i støyens tidsalder som traff blink i markedet og er blitt oversatt til flere språk.

Det er selvsagt også gjort en bråte med studier på stillhet og hva den gjør med oss. Og det er ikke så rent lite, skal vi tro sammenstillingen i HBR. Nervesystemet roer seg ned, vi opprettholder et høyere energinivå og hodet settes i stand til å løse mer komplekse oppgaver.

Ifølge Imke Kirste ved Duke Medical School er stillhet forbundet med utviklingen av nye celler i hippocampus, et viktig senter for læring og hukommelse i hjernen.

Talbot-Zorn og Marz har satt ned fire punkter for travle folk som trenger mer stillhet i arbeidsdagen. Det er ikke snakk om rakettforskning, men kanskje nyttige huskeregler:

  • 1) Sett av fem minutter til stilletid hvor du forlater kontoret.
  • 2) Ta en stille ettermiddag i naturen. Du trenger ikke gå Hardangervidda på tvers, det er nok å finne et fint tre.
  • 3) Innfør media-faste. Ikke ta imot epost eller andre meldinger i minst tre timer av gangen. Er du modig, prøv en hel dag.
  • 4) Meld deg på meditasjonskurs.
Powered by Labrador CMS