Ledelse

Vinner av Årets Unge Ledere 2016, Christian Granly (i midten).

Lønn er ikke viktig for unge ledere

Autonomi, interessante arbeidsoppgaver og gode sjefer er det de unge lederne ønsker seg i dag, viser en fersk undersøkelse fra Assessit.

Publisert Sist oppdatert

For to år siden svarte 42 prosent av deltakerne i kåringen Årets Unge Ledere at lønnspakken var viktig for at de skulle trives i stillingen. I dag er tallet 15,8 prosent, forteller prosjektleder i Assessit, Anne Mørup-Andersen.

Hun har utarbeidet Tendensrapport 2017, som tar for seg de unge ledernes karriereplaner, ambisjoner, prioriteringer og ønsker for fremtiden.

Der kommer det frem at de unge lederne nå prioriterer annerledes enn de gjorde bare for et par år siden:

– Når vi ser på hva som er aller viktigst for de beste unge ledere i deres arbeidsforhold, ser vi at valgene «spennende og utfordrende arbeidsoppgaver», sammen med «en leder man trives med», blir prioritert høyest. Dette prioriteres over blant annet jobbsikkerhet og virksomhetens omdømme. Ikke overraskende har disse to valgene steget på prioriteringslisten de to siste årene. Vi ser nå at lønnspakken ikke er like viktig som den var for bare et par år siden, sier hun.

Foto Prosjektleder i Assessit, Anne Mørup-Andersen. Foto: Assessit.

Ønsker utfordringer

Assessit har spurt kandidatene om hva som er viktigst for dem i karrieren. Her ser vi at «tilbud om de rette utfordringene for å kunne utvikle seg» er avgjørende.

– Vi lever ikke overraskende i en hverdag hvor de unge lederne nå ferdes på høyeste nivå i Maslows behovspyramide, nemlig selvrealiseringsnivået. Der vil de ambisiøse og utviklingssøkende unge lederne følge drømmene sine, bruke evnene sine og har veldig lyst til å skape noe, sier hun.

Færre kvinner vil bli toppledere

Undersøkelsen viser for øvrig en bekymrende utvikling, når det gjelder kvinnelige toppledere:

– Vi ser et kraftig fall i interessen for topplederstillinger hos de unge kvinnelige lederne. Vi ser derimot en stor fremgang for unge kvinnelige ledere som ønsker seg «andre stillinger på samme nivå som de er i dag», og en ganske stor stigning blant unge kvinnelige ledere somønsker å starte egen virksomhet, sier Mørup-Andersen.

– Ta de unge på alvor

Ifølge daglig leder i Assessit, Trond Myhrvold, ser vi en utvikling hos de unge lederne, derspennende og utfordrende arbeidsoppgaver blir viktigere.

– Det kan forklares ved at unge ledere er mer opptatt av de utfordringer de får, sin nærmeste leder, godt arbeidsmiljø samt ansvar og beslutningsfrihet. Lønn vil alltid være en faktor, men for de unge lederne så vil nok lønnsspriket være noe mindre i en tidlig fase i karrieren enn det kanskje blir senere i karrieren. Mange unge har også vokst opp i en tid med generell stor velstandsutvikling, og hvor økonomien for de fleste familier har vært god. Dermed har de økonomiske knapphetsfaktorene vært mindre, sier han.

– Autonomi er viktig for unge ledere, men disse ønsker også å ha et godt forhold til sjefen sin (jfr. tallene). Hva tenker du om dette – sier dette noe om selvstendighet, konfliktvegring eller teamorientering?

– I en verden hvor mange unge ønsker å realisere seg selv og sine ambisjoner, vil opplevd frihet (jobbautonomi) være viktig. Dette er også et viktig innspill til alle organisasjoner som både skal rekruttere og utvikle unge talentfulle ledere. Ta de unge på alvor, og sørg for at de opplever de nødvendige friheter og får en fornuftig videreutvikling. Hvis ikke, finner de andre arbeidsgivere som vil tilfredsstille behovene deres. Jeg tror ikke det nødvendigvis går utover andre områder som selvstendighet, konfliktvegring eller teamarbeid. Unge og dyktige ledere har fått en annen trening gjennom utdannelsessystemet vårt i dag enn tidligere, og de beste klarer både å være selvstendig og arbeide i team, utdyper Myhrvold.

Foto
Daglig leder i Assessit, Trond Myhrvold. Foto: Assessit.

De unge lederne er, ifølge Myhrvold, i en fase der de legger mye vekt på livet på jobben.

– Målgruppen for denne undersøkelsen er unge ledere. Det innebærer også at noen er i en fase hvor de har etablert familie, mens andre ikke har kommet så langt enda. Vi vet at dette vil variere utfra hvilken private situasjon den enkelte er i. For de aller fleste i Norge vil det være viktig å få til en balanse i livet mellom jobb og fritid når de etablerer familie. Før de kommer så langt vil mange være opptatt av livet på jobben og legge mer vekt på det, sier han.

Dette er viktigst for de unge lederne i et ansettelsesforhold:

Fakta – Tendensrapport 2017:

Besvarelser: 115

  • Kvinner: 37 prosent
  • Menn 63 prosent

Gjennomsnittlig alder: 35,8 år

Antall års utdanning (etter fullført videregående skole):

  • Kvinner: 5,7 år
  • Menn: 5,1 år

Antall års erfaring som leder:

  • Kvinner: 6,5 år
  • Menn: 8,0 år

Hvor lenge regner du med å bli hos din nåværende arbeidsgiver?

  • 5,2 år

2016: 5,5 år

2015: 4,3 år

 
Powered by Labrador CMS