Ledelse

9 ting som bare irriterer usikre ledere

Publisert Sist oppdatert

På en arbeidsplass er det mange ting som gleder en leder, og minst like mange ting som irriterer. Hva som irriterer kan imidlertid si mye om hvilken sjef det er snakk om. Er lederen for eksempel usikker på seg selv og sine lederevner, vil det være helt egne ting som plager dem, ifølge tidligere HR-leder og HR-skribent i Forbes, Liz Ryan.

En usikker leder kan gjøre hele arbeidshverdagen til sine ansatte usikker, og er på mange måter verre enn en streng men rettferdig leder, sier Ryan til Forbes.

Dette er ifølge Ryan de ti tingene som plager de usikre lederne mest.

  • Når ansatte har nye tanker og ideer: En god leder ønsker tilbakemeldinger og nye ideer velkommen. En usikker leder ser det som ren kritikk og følger seg utrygg i stillingen sin.

  • Når ansatte har det gøy på jobb: Usikre ledere mister kontrollen når de ansatte har det gøy og morer seg på jobb. Gode ledere ser på dette som et sunnhetstegn.

  • Når ansatte tar seg ekstra tid på å yte god service: En god leder påskjønner ansatte som tar seg ekstra tid til å skape gode kundeopplevelser. En usikker leder har ikke mye til overs for denne typen atferd. «Tilbake til arbeidet!»

  • Ansatte som snakker med andre sjefer: Sterke ledere ser ingenting negativt med at ansatte bygger relasjoner med andre ledere i organisasjonen. En dårlig leder blir derimot usikker når sine ansatte snakker med andre ledere, i frykt for at de andre lederne skal ha mer autoritet, stjele den ansatte eller være flinkere i faget enn dem selv.

  • Ansatte som søker å utvikle seg selv: Gode ledere ser det som positivt at ansatte vil utvikle seg selv og tilegne seg ny kunnskap. Usikre ledere ser derimot på dette som en trussel. Det kan bety at den ansatte vil stille nye spørsmål, ønske seg nye arbeidsfelt, og det er ting som utfordrer status quo.

  • Når medarbeidere får ros av andre: Usikre ledere frykter at sine ansatte skal få ros fra andre hold enn dem selv. For det første lurer de på hvorfor den ansatte blir rost når de selv ikke har sett noen prisverdig grunn, og for det andre blir de usikre på egne evner når det er de ansatte som blir rost og ikke dem selv.

  • Unntak fra regler: En usikker leder følger regler og normer slavisk, og avvik stresser dem. En god leder innser heller at regler og normer er kontekstbaserte, og er tilbøyelige til å gjøre unntak når det er nødvendig.

  • Når timeplanen ikke går opp: De usikre lederne blir stresset hvis de ikke har oversikten over hvor sine medarbeidere er. Regnestykket over de ansatte må gå opp hele tiden. Sikre ledere slipper i større grad taket, og ser mer på oppgavene enn timene.

  • Når de må lære nye ting: Usikre ledere blir redde når de må tilegne seg ny kunnskap. De tror det er et tegn på svakhet overfor sine ansatte. Gode ledere vet at de ikke har svaret på alt, og ser ny kunnskap som en styrke.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS