Ledelse

Alle vil være proaktive – slik blir du det

Publisert Sist oppdatert

I svært mange stillingsannonser går ord som proaktiv og initiativrik igjen. Arbeidsgivere letere etter personer som ser mulighetene som finnes og identifiserer problemer før de oppstår – en drømmeansatt.

Og hvor ofte har vi ikke alle tenkt: «hvordan så jeg ikke dette komme?»

Vi vil være proaktive, arbeidsgivere vil at vi skal være proaktive. Hvordan blir vi mer proaktive?

Å være initiativrik handler ifølge Thomas Bateman, spesialist i organisasjonsatferd og ledelse, om tre ting:

  1. Identifisere og forebygge problemer
  2. Identifisere, følge og utnytte muligheter
  3. Skape en ny og bedre retning basert på strategiske valg

Dette skiller seg fra det vi vanligvis gjør i livet, som er ganske passivt og rutinebasert, skriver Bateman i et innlegg hos Psychology Today. Tidspress og kjente oppgaver gjør at vi vanligvis holder oss innenfor de trygge rammene.

Men proaktivitet er heldigvis ikke noe man er født med, skriver han. Som så mye annet kan det trenes opp, og man bør også trene den opp, da initiativrikhet ifølge flere studier er knyttet til både bedre prestasjoner, mindre stress og bedre helse for øvrig.

Ifølge Bateman bør du trene på disse aktivitetene for å bygge opp proaktiviteten din:

  • Tenk langsiktig: Ta deg tid til å sette deg ned å tenke over hvor du ser for deg å ende opp om to dager, to måneder og to år hvis du fortsetter slik som du gjør i dag. Når du ser for deg sluttpunktet er det også lettere å gjøre de nødvendige endringene i dag.

  • Begynn med deg selv: Proaktivitet kommer ikke utenfra. Tenk over verdiene og målene dine, og begynn å handle i tråd med dem.

  • Tenk strategisk: Finn ut hvilke områder det er naturlig for deg å begynne å handle mer proaktivt på, og avgjør hvordan du skal få med andre på laget.

  • Handling: Initiativ stopper opp med tanken hvis man ikke gjennomfører.

  • Lær: Det er sjelden at man treffer blink på første skudd. Lær av både det som gikk bra og det som gikk dårlig, og gjør nødvendige endringer slik at ditt neste initiativ treffer enda bedre.

  • Hold ut: Ikke la deg knekke av at ikke alt gikk som det skulle første gangen. Stå på-vilje er ett av de viktigste kriteriene for å lykkes med proaktivitet, skriver Bateman.

Er du standhaftig?

Det er verken talent, intelligens, sosiale ferdigheter eller flaks som skaper gode resultater. Det er det «grit» – eller lidenskap og standhaftighet – som gjør, hevder den amerikanske psykologiprofessoren Angela Duckworth.

I en undersøkelse Dagens Perspektiv gjennomførte blant 1.336 personer, fant vi at topplederne er de mest standhaftige, og at pågangsmot også er noe som kommer med alderen.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS