Ledelse

Bytt ut statusmøtet ditt med en «målfest»

3 nye og kreative måter å holde møter på.

Publisert Sist oppdatert

Møter er et mye omdiskutert tema. Hvordan holde fokus, hvordan få alle til å engasjere seg, hvordan unngå at noen personer tar over møtet? Hvordan gjøre at møtet blir produktivt for alle involverte, rett og slett?

Kanskje det er formatet det er noe galt med. Fast Company skriver om tre nye og kreative møtetyper som ulike virksomheter har benyttet seg av med stor suksess.

Målfest

Statusmøter kan av og til føles som bortkastet tid. Man oppdaterer lederen på arbeidet sitt mens man lurer på om ikke dette kunne vært gjort over e-post.

Designer og leder Joel Califa kom i IT-firmaet DigitalOcean fram til konseptet «målfest», hvor man i stedet for å sitte og informere hverandre muntlig om status og framdrift på prosjektene brukte et felles regneark. Alle deltakerne møttes en time i uka, logget seg inn i regnearket og diskuterte forrige ukes måloppnåelse, samt lagde nye mål for neste uke.

Foto Slik kan en et «målfest»-dokument se ut. De ansatte rangerte måloppnåelsen på forrige ukes målsetninger med fargekoder, og diskuterte hva de hadde lært. Deretter satte de opp neste ukes mål (Kilde: Joel Califa)

Gjennom å bruke målfest-teknikken ble de ansatte engasjerte, og tok kontroll over møtet i stedet for at det hele tiden var lederen som stod i fokus. Målfest har blitt tatt i bruk både hos Facebook, BuzzFeed og hos svenske Nordnet, skriver Fast Company.

«Masterminds»

I virksomheter hvor de ansatte jobber mye fra forskjellige steder i verden har mange tatt i bruk en metode som blir kalt «masterminds», skriver Fast Company. Det innebærer å sette sammen to ansatte i par til å diskutere og veilede hverandre.

Hvordan man legger opp et møte kan variere, men et eksempel på et møte med varighet på en time kan se slik ut:

  • 20 minutter hvor de to ansatte deler erfaringer og måloppnåelse (10 minutter per ansatt).
  • 40 minutter hvor de to ansatte diskuterer de største utfordringene de har akkurat nå, og hvordan de skal takle dem (20 minutter per ansatt).

Ukens vinner

En viktig brikke i bruken av mål er å sette av tid til å feire måloppnåelsen. Det kan være av både ferdige prosjekter og av delmål underveis.

Én måte å gjøre det på er å avholde et møte i slutten av uka hvor man gratulerer hverandre for de seierne man har hatt i løpet av uka som var.

Hva er det beste møteformatet?

Ekspert på møteledelse Henning Bang og generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind svarer i denne videoen:

Se hele videoen om møteledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS