Ledelse

Dårlige ledere kan skape gode ledere

Publisert Sist oppdatert

Det blir ofte sagt at ledelsens atferd smitter. God atferd setter et eksempel for de ansatte, og negativ atferd gir signal om at dette er greit for de ansatte å drive med også.

Men i en ny studie fra Universitetet i Central Florida, finner professorne Shannon Taylor og Robert Folger at det ikke nødvendigvis er så enkelt som at gode ledere fører til gode mellomledere og at dårlig atferd på toppen fører til dårlig atferd også lengre ned i organisasjonen.

Faktisk finner de at ansatte som har blitt utsatt for dårlig behandling fra sin leder, har større sannsynlighet for å behandle andre bra når de selv får muligheten til å være leder.

Enkelte ansatte som blir utsatt for dårlig behandling fra lederen sin, går aktivt inn for aldri å utsette noen for dette igjen, og blir derfor svært gode ledere selv. Denne studien viser derfor at det finnes håp for alle de med elendige ledere der ute, sier Taylor til Eurekalert, et nettsted for forskningsformidling.

I studien, som er publisert i Journal of Applied Psychology, finner Taylor og Folger at personer med en sterk sant for moral og integritet er de som i størst grad har forutsetninger for å bruke dårlig lederatferd for å forbedre sin egen.

Det er imidlertid ikke slik at det er nok bare å ha en dårlig leder for å bli en god leder selv. Ifølge studien er det de personene som i tilstrekkelig grad greier å distansere seg fra den dårlige lederens atferd, som har størst sjanse for å bruke denne atferden som pekepinn på hva som i alle fall ikke bør gjøres.

Det er altså de som greier å identifisere den dårlige atferden i stedet for å la seg inspirere av den, som har størst sjanse for å bruke dårlig ledelse til å forbedre sin egen.

Dette betyr selvfølgelig ikke at man skal begynne å ansette flere dårlige ledere, men kan fungere som en oppmuntring for alle de som blir utsatt for giftige ledere, sier Taylor.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS