Ledelse

Hva en i overkant selvsikker toppsjef kan få til

Å ha en i ekstremt selvsikker toppsjef er ikke bare negativt, viser amerikansk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange som, med rette, har ropt varsko om at toppsjefer kan bli så selvsikre at de mister gangsynet. I verste fall kan de lede selskaper rett utfor stupet.

Når det går galt

I 2016 publiserte Po-Hsin Ho med kolleger en artikkel om undersøkelse fra finanskrisen i Journal of Financial Economics. Her konkluderte de med at toppsjefer med overdrevent mye selvtillit var mer tilbøyelige til å svekke utlånsstandardene enn andre sjefer. De var også villige til å ta andre grep som gjorde dem mer sårbare i krisesituasjoner.

Forskning har også vist at når toppledelsen er for selvsikker, så går ikke selskaper de beste investeringsstrategiene. Selskapene også større tilbøyelighet til å gå for uforsvarlige og skadelige oppkjøp. Dette skriver Kanny Phua, T. Mandy Charm og Chisen Wei i innlegget «Can Being Overconfident Make You a Better Leader?» på hjemmesidene til Harvard Business Review.

Men - må det gå galt?

Phua har en doktorgrad i finans fra Nanyang Business School i Singapore. Charm og Chisen Wei er begge førsteamanuensiser i finans ved Singapore Management University. Og selv om de tre altså minner om at for mye selvtillit hos toppledelsen kan være negativt, så stiller de spørsmål ved om det ikke også kan være motsatt.

Kan det ikke det å være i overkant selvsikker også være en fordel for en leder?

Kan sjefen inspirere?

For å undersøke hypotesen nærmere, gjorde trioen en studie av 1921 amerikanske selskaper i perioden 1993-2011. De definerte toppsjefer med høy selvtillit som ledere som tok høy risiko med sine private penger gjennom investeringer i selskapet. Lederskap definerte de som evnen til å motivere interessenter til høyere innsats. Det være seg medarbeidere eller eksterne samarbeidspartnere.

Hypotesen var at en toppsjef med i svært høy selvtillit kan inspirere medarbeidere og leverandører til ekstra innsats. Han kan for eksempel vise hvor stor tro han har på selskapet ved å risikere privatøkonomien sin, han kan inspirere gjennom å selv jobbe hardt og han kan lede ved å gå i front.

Ja – sjefen kan få flere med på laget

For å måle medarbeiderengasjement, så akademikertrioen på hvor lenge medarbeiderne jobbet i selskapet og de registrerte i hvilken grad medarbeidere hadde brukt private penger på selskapets aksjer i tilknytning til pensjonsordninger.

Resultatene fra undersøkelsen viste at selskaper som hadde en toppsjef med i overkant høy selvtillit hadde lavere gjennomtrekk av ansatte enn andre selskaper. Medarbeidere med svært selvsikre toppsjefer hadde også en tendens til å sette mer av sine private penger i selskapets aksjer.

Videre viste analysen at de svært selvsikre toppsjefene var mer tilbøyelige til å utvikle langvarige relasjoner med nøkkelleverandører. De var også flinke til å få leverandører til å forplikte seg når dette var viktig. Et annet funn var at disse sjefene var flinke til å sette i gang forskning og utvikling som selskapet hadde behov for.

Øker viljen til å ta risiko

Phua, Charm og Chisen trekker dermed følgende konklusjon: Det å være i overkant selvsikker kan ha en positiv side, i det minste sett i et forretningsperspektiv:

Det kan øke andre menneskers vilje til å ta risiko sammen med deg.

Det neste spørsmålet, som Phua, Charm og Chisen ikke berører, er hva slags risiko det er de overdrevent selvsikre toppsjefene har invitert folk med på. Om det er gode eller dårlige prosjekter.

Powered by Labrador CMS