Ledelse

Hvordan være hjelpsom uten å slite deg ut

– Hjelpsomhet kan virke mot sin hensikt, sier psykologiforsker.

Publisert Sist oppdatert

Å hjelpe kolleger er en viktig del av arbeidslivet. Det bygger relasjoner, skaper informasjonsutveksling og bidrar til et bedre arbeidsmiljø. Men hjelpsomhet koster energi. Du tar tid ut av egen arbeidsdag, som kanskje er fylt til randen allerede, for å hjelpe andre med et problem du kanskje ikke har verken eierskap til eller ansvar for.

Hjelpsomhet hjelper

– Hjelpsomhet genererer mye verdi på en arbeidsplass, både for deg selv og dem du hjelper, sier psykologiforsker Reb Rebele til Psychology Today.

Det er ingen tvil om at det hjelper å hjelpe. Spesielt «giveratferd» blir sett på som positiv hjelpsomhet. Dette er personer som hjelper andre uten å forvente noe tilbake. Forskningen har vist at giveratferd fører til bedre problemløsning, høyere produktivitet og ansatte som blir flinkere til å balansere ulike krav og forventninger.

Organisasjoner der denne formen for hjelpsomhet er dominant, scorer også bedre på engasjement og tilhørighetsfølelse.

Baksiden av medaljen

– Men hjelpsomhet kan også virke mot sin hensikt hvis all den tiden du bruker på å hjelpe andre gjør at du selv blir helt utslitt, fortsetter Rebele.

Ikke bare kan man bli utslitt – giveratferd kan føre til samarbeidsutbrenthet, ifølge en studie av Rebele og kolleger. I studien, som omfattet 300 organisasjoner, fant de at 20-30 prosent av verdiskapningen fra hjelpsom atferd kom fra bare tre til fem prosent av ansatte. De sier seg selv at det fører til en belastning for den lille andelen det gjelder.

Unngå utbrentheten

Rebele understreker at hjelpsomhet er positivt, men at man kan ta grep selv for å hindre at det fører til en for stor belastning.

  • Vær mer selektiv i hvem og når du tilbyr hjelp. Som leder bør man også legge rette for at ansatte i større grad kan velge når de skal jobbe på egne oppgaver og når de skal hjelpe andre.

  • Hjelp først deg selv, deretter andre. Dine egne oppgaver bør komme først. Du vil dessuten kunne tilby bedre hjelp for andre hvis du ikke er stresset og nedlesset i arbeid selv.

  • Femminuttstjenesten. Hjelpsomhet trenger ikke å ta så lang tid. I stedet for å avbryte din egen oppgave kan du sende over relevant informasjon til noen som trenger det eller sette dem i kontakt med noen som har bedre tid og kompetanse.

  • Skap en giverkultur. Lederen bør oppfordre flere til å være hjelpsomme. Da kan man hente ut fordelene uten at det fører til en stor påkjenning for bare et lite utvalg ansatte.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS