Ledelse

«Jeg er ikke sint – bare veldig, veldig lidenskapelig»

Lidenskap er den beste unnskyldningen for å vise følelser på jobb, viser ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Du har nettopp hatt et emosjonelt utbrudd. Kanskje sinne, kanskje tårer. Men i stedet for å unnskylde deg eller late som ingenting, skylder du på ditt brennende engasjement og lidenskap. Faktisk trenger du ikke å skjule følelsene dine så lenge folk vet at det stammer fra entusiasme.

Ifølge en studie gjennomført av Elizabeth Baily Wolf ved den franske handelshøgskolen INSEAD, så kan det å uttrykke utilfredshet på jobb blant annet føre til at kolleger ser på deg som mindre kompetent.

Det er her lidenskapen kommer inn. Hvis kolleger og ledere på jobb vet at utilfredsheten skyldes lidenskap, kan det faktisk gjøre at de ser på deg som mer kompetent.

Hvor lidenskapelig er du?

Dagens Perspektiv har tidligere gjennomført en stor undersøkelse for å finne ut hvilken arbeidstakergruppe som er mest lidenskapelig og mest standhaftig. Resultatene viser at lidenskap ser ut til å vokse med årene. Les hele saken her.

Lidenskap er den beste kuren

Wolf og tre kolleger har gjennomført flere eksperimenter hvor de har sett på hvordan lidenskap kan dempe de negative konsekvensene av følelsesutbrudd på jobben.

I det ene eksperimentet endte et prosjektmøte med at en fiktiv medarbeider brøt ut i tårer. Etter utbruddet skjedde det én av fire ting:

  • Medarbeideren unnskyldte seg
  • Medarbeideren sa ingenting
  • Medarbeideren sa «jeg er bare lidenskapelig opptatt av dette»
  • Medarbeideren sa «jeg er bare veldig emosjonelt opptatt av dette»

I de tilfellene der følelsesutbruddet ble forklart som en konsekvens av lidenskapen for prosjektet, ble medarbeideren rangert som 20 prosent mer kompetent enn i de øvrige forklaringene.

Alle de andre eksperimentene Wolf og kollegene gjorde ga samme resultat: sier man at følelsene skyldes lidenskap, blir man sett på som mer kompetent enn hvis man unnskylder seg, sier ingenting eller skylder på at man er emosjonelt investert.

– Når man er vitne til at noen viser sterke følelser er det vanlig å prøve å lete etter en årsak, men de færreste greier å kategorisere den helt presist uten å kjenne til alle de bakenforliggende årsakene. Det er derfor ikke så vanskelig å påvirke hvordan andre ser på et følelsesutbrudd. Lidenskap er dessuten en sosialt akseptert og viktig verdi å ha i mange virksomheter. Ofte er det en kjerneverdi, og blir derfor sett på som positivt, skriver Wolf på INSEADs hjemmesider.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS