Ledelse

– Karriere handler om kvalifikasjoner

Både menn og kvinner møter problemer på veien mot toppen. Det er hvilket fokus du har som avgjør om du vil lykkes, hevder forsker.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om at unge kvinnelige ledere opplever forskjellsbehandling. De blir holdt utenfor viktige beslutningsarenaer og lederfora, får mindre betalt enn sine mannlige kollegaer og opplever seksuell trakassering. Dette ble avdekket i konsulentselskapet Assessits undersøkelse blant tidligere deltakere i kåringen Årets Unge Ledere, Tendensrapport 2017.

I undersøkelsen ble unge kvinnelige ledere spurt om de har opplevd å bli forskjellsbehandlet, eller om de har sett andre bli forskjellsbehandlet på en negativ måte, i forhold til sine mannlige kollegaer. Hele 52 prosent av kvinnene svarte ja. Dette var en oppgang på 16 prosent siden 2016

– Feil fokus

Forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet, Anne Grethe Solberg, reagerer på måten Assessit har valgt å gjennomføre undersøkelsen på. Hun mener konsulentselskapet også burde ha spurt de tidligere mannlige lederne i kåringen om de har vært ofre for forskjellsbehandling.

– Det er ikke slik at menn som har nådd toppen ikke har støtt på problemer på veien. Menn burde også ha blitt stilt det samme spørsmålet i Assessit-undersøkelsen, sier hun.

Solberg mener at én av grunnene til det høye tallet kan handle om økt bevissthet og #metoo.

Foto Forsker ved OsloMet, Anne Grethe Solberg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Fokuset på strukturell undertrykkelse, og oppmerksomheten rundt #metoo kan ha spilt inn her. Oppmerksomheten kan bidra til at flere trekker slutninger om at dette skjer, sier hun.

Solberg stiller seg tvilende til at man, ved å holde fast på dette temaet, vil kunne bidra til økt kjønnsbalanse.

– Det er fortsatt langt igjen til likestilling og kjønnsbalanse. Jeg mener at undersøkelsen burde søkt å kartlegge det som faktisk skjer i arbeidslivet. Det er for eksempel interessant at kvinner ikke forventer like mye i lønn som menn. Kvinner foretrekker faglig karriere, og drømmer ikke om styreposisjoner i like stor grad som menn, sier hun.

Ifølge OsloMet-forskeren har heller ikke menn den samme troen på viktigheten av nettverk. De har trolig større tro på sine egne evner. Kvinner ser nettverk som svært viktig, og peker på viktigheten av å «spille spillet».

Strategi

Anne Grethe Solberg påpeker at alle mennesker i et arbeidsliv opplever forskjellsbehandling, og håper at fokuset i neste års Assessit-undersøkelse snevres inn ytterligere mot kjernen av problemet.

– Det er beintøft i arbeidslivet, og alle – uansett kjønn – opplever problemer. For dem som vil lykkes handler det ofte om å ha fokus på effektivitet, mål og strategi. Det er en myte at det er motsetning mellom et slikt fokus og å bry seg om mennesker. Unge kvinner og menn ønsker i dag å ta seg av barna sine. Å håndtere problemer på vei til toppen er en del av spillet, og det er kjønnsuavhengig, hevder hun.

– Det er tiltakene som teller

Solberg oppfordrer toppledergrupper om å slutte med å spørre om hvorfor vi skal ha kvinner inn i ledelsen. De må heller ikke spørre om hvorfor de ikke har kjønnsbalanse.

– Det er tiltakene som teller. Informasjonen vi gir til kjønnet som er i minoritet er viktig. Vi må våge å selektere kvinner som skal være med på tiltak. Så må vi også innse at ikke alle passer som ledere. Slik er det jo for menn også, sier hun.

Hun minner om at karriere handler om kvalifikasjoner, og at man er uhyre bevisst på se sitt eget potensial og hvilke muligheter man har. Så må bedriften settes i sentrum:

– Det er målene vi har satt oss, jobber og ansvarsoppgaver det handler om, ikke deg som individ. Fokuset skal rettes mot det vi skal utrette. Når du har innsett alt dette, kommer karrieren til deg. Ikke let etter tegn på undertrykking og forskjellsbehandling. Du skal være med på å sette en ny agenda, og du skal skape forandring og ha gjennomslagskraft for det du tror på, sier hun.

Anne Grethe Solberg coacher kvinner inn i ledelse. Hun forteller at idet de forstår at de må styre oppmerksomheten sin et annet sted, har de større sjanser for å lykkes.

– Det er viktig at man ikke blir sittende og vente på å bli oppdaget. Det skal være et rom du selv skal fylle. Det er beintøft, men slik er resepten, sier hun.

Vil gjøre forandringer

Prosjektleder for kåringen Årets Unge Ledere, Anne Mørup-Andersen i Assessit, forteller at de tar kritikken fra Anne Grethe Solberg på alvor.

– Vi har registrert hennes utspill, og kommer til å inkludere spørsmålet om forskjellsbehandling også hos menn i fremtidige undersøkelser. Vi er alltid åpne for gode innspill og forslag til videre utvikling av undersøkelsen, sier hun.

Foto Prosjektleder i Årets Unge Ledere, Anne Mørup-Andersen i Assessit. Foto: Assessit.

– Gubbete holdninger

En tidligere deltaker i Assessit-kåringen skriver at «mange er ubevisst partiske, og kvinner oppfattes annerledes enn menn i lederstillinger. Mye forskning rundt dette viser klare tendenser, og jeg har mange egne erfaringer rundt dette. Jeg har også mange i mitt nettverk som er kvinner og i topplederstillinger, og har fortsatt ikke møtt noen som ikke deler disse erfaringene. Det er fremdeles mye gubbete holdninger i mange ledergrupper og styrerom. Det er lite kompetanse rundt likestilling og ubevisst partiskhet i norsk næringsliv», skriver kvinnen.

– Jeg er usikker på om det er riktig at næringslivet ikke har kompetanse om likestilling og at det derfor praktiseres ubevisst partiskhet i stor skala, som noen kvinnelige ledere hevder i undersøkelsen. Tallene viser jo det motsatte, sier Anne Grethe Solberg.

I Assessit-undersøkelsen hevdes det også at «Det er en kjent utfordring at det ikke er like mange kvinner i lederposisjoner som menn, og vi vet at det kun er en fordel for virksomheter å ha kvinner godt representert i ledelsen og i toppsjiktet – både for kulturen, og ikke minst for bunnlinjen i virksomheten».

Her reagerer Solberg på det hun kaller forutinntatthet:

– Det er nærmest umulig å måle sammenhengen mellom kjønnsbalanse og bunnlinjen. Konjunkturer kan påvirke der og da, og kan bidra til å forkludre sammenlikningen. Tidspunktet for målingen er viktig. Dessuten må vi vite om dette er målt i styrer eller i toppledelsen. Kort sagt, det er svært mange bakenforliggende variabler her. Vi må være realistiske når vi snakker om kjønn, sier hun.

Anne Mørup-Andersen i Assessit presiserer at undersøkelsen tar opp en rekke andre temaer i unge lederes karrierer.

– Vi har stilt spørsmål også om mange andre temaer i unge lederes karrierer. Spørsmålet om forskjellsbehandling er fokusert på av media. Vi har blant annet spørsmål som går på kvinnelige lederes ambisjoner for sine karrierer. Der kommer det frem at kvinner er like ambisiøse når det gjelder styreposisjoner og topplederstillinger som menn, understreker hun.

Powered by Labrador CMS