Ledelse

Kan jeg gi fast ansettelse til vikaren?

Publisert Sist oppdatert

Mange arbeidsgivere er kjent med bruken av vikarer. De kan fylle ut kapasitetshullene i travle perioder, avlaste en sykmeldt ansatt eller jobbe på spesifikke tidsavgrensete prosjekter. Fleksibilitet er nøkkelen. Men hva skjer hvis vikaren din viser seg å være en kjempematch, og du har lyst til å gi personen en fast kontrakt?

Partner i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange og ekspert på arbeidsrett, Henning M. Heitmann, forklarer reglene i to tenkte eksempler.

Supervikaren

1) Du leier inn en vikar for noen som er ute i permisjon. Vikaren gjør en fantastisk jobb, og du vil ansette personen i stedet for den som er i permisjon.

– Du har lov til å ansette, men du kan ikke gi den som er i permisjon oppsigelse fordi du har funnet en annen som du mener er bedre til å gjøre jobben. Da må du regne med at det oppstår noen krav som følge av ulovlig oppsigelse, sier Heitmann.

Samfunnsoppdraget vårt er å få folk i fast arbeid

– En del jobber er imidlertid av en karakter hvor du godt kan utvide kapasiteten med flere ansatte som har like oppgaver, eksempelvis selgere, og da blir ikke spørsmålet om oppsigelse av den som er i permisjon nødvendigvis en konsekvens av nyansettelsen, presiserer han.

Innleid arbeidskraft

2) Du bruker et bemanningsbyrå, og er veldig fornøyd med jobben, og vil ansette.

Foto – Dersom det er en ulovlig innleie kan den ansatte faktisk kreve fast ansettelse direkte hos innleier, sier partner i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, Henning M. Heitmann (foto: Steenstrup Stordrange).

– Innleid personell kan fritt ansettes av kunden, altså den som leier inn. Det er ikke lov å avtale begrensninger på dette for bemanningsbyrået eller kunden som leier inn, og dette er nå helt klargjort i lovteksten, forklarer Heitmann.

Den som er leid inn må i disse tilfellene levere oppsigelse til bemanningsbyrået på vanlig måte, og jobbe ut oppsigelsestiden. Først etter det kan arbeidsgiver iverksette direkte ansettelse og avlønning utenom bemanningsbyrået.

– Dersom det er en ulovlig innleie, normalt fordi det ikke finnes et midlertidig behov for arbeidsinnsats den innleide skal dekke, kan den ansatte faktisk kreve fast ansettelse direkte hos innleier. Dette gjelder også dersom innleier ikke er fornøyd og følgelig ikke ønsker å ansette vedkommende. Her er det altså viktig at de som leier inn arbeidskraft er nøye med å kunne dokumentere at de har et lovlig grunnlag for bruk av innleid arbeidskraft, understreker han.

§ 14 A-6.Rekrutteringsklausuler

(1) Med rekrutteringsklausul menes i dette kapittel avtale mellom arbeidsgiver og andre virksomheter som hindrer eller begrenser arbeidstakers muligheter til å ta ansettelse i annen virksomhet.

(2) Arbeidsgiver kan ikke inngå rekrutteringsklausul. En rekrutteringsklausul kan likevel inngås ved forhandlinger om virksomhetsoverdragelse, og gjøres gjeldende under forhandlingene og i inntil seks måneder etter at forhandlingene er avsluttet, dersom disse ikke fører frem. En rekrutteringsklausul kan også inngås fra tidspunktet for virksomhetsoverdragelsen og gjøres gjeldende i inntil seks måneder, dersom arbeidsgiver skriftlig har informert alle berørte arbeidstakere.

Kilde: Lovdata

– Det er vårt samfunnsoppdrag

Konserndirektør i bemanningsbyrået Manpower, Sølvi Spilde Monsen, forteller at det er svært vanlig at vikarene de leier ut får tilbud om fast stilling. Rundt 25 prosent av alle utleide får tilbud om fast ansettelse, men det er først etter en periode med innleie.

Foto Konserndirektør i Manpower, Sølvi Spilde Monsen, forteller at de ofte lager interne avtaler med kunder om hvor lenge innleieforholdet til vikaren skal vare (foto: Manpower).

– Policyen vår er at det skal ha vært en innleieperiode, slik at både kunden og den ansatte ser at de har en god match. Det vanligste er at innleieperioden er på mellom seks og tolv måneder, men de kan også være både kortere og lengre.

– Er det ikke mer gunstig for dere å beholde vikarene til utleie?

– Vi tjener penger på å leie ut folk, ja, men forretningsmodellen vår er å hente inn nye kandidater, og samfunnsoppdraget vårt er å få folk i fast arbeid. Vi ønsker å være en døråpner til arbeidslivet, for folk som kommer fra arbeidsledighet og andre. Dessuten tiltrekker oss enda flere og bedre gode kandidater når de vet at det er mulighet for en fast jobb i andre enden, så det er egentlig en fordel for oss, sier Monsen.

Lager egne avtaler

Tidligere kunne bemanningsselskapene til en viss grad avgjøre hvor lang tid en vikar måtte ha jobbet på utleiekontrakt før fast stilling ble aktuelt. 1. januar 2017 kom imidlertid lovendringen som gjorde at bemanningsselskapene ikke lenger kan legge hindringer på når en virksomhet får lov til å tilby en vikar fast ansettelse.

Innleid personell kan fritt ansettes av kunden

Det er likevel rom for interne avtaler mellom Manpower og kunden.

– Vi har ofte i kontrakten at kandidaten må forbli innleid til de har fullført det oppdraget de er bestilt inn for. Så hvis kunden for eksempel var på jakt etter en lagerarbeider for seks måneder, så lager vi og bedriften en avtale om at kandidaten vår står som innleid vikar i seks måneder. Det er intern avtale, men kunden kan i praksis bryte denne uten at det får noen spesielle konsekvenser, sier Monsen.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS