Ledelse

Når familiekravene etter hvert avtar, blir kjønnsforskjellene mindre. Kvinner og menn har mer eller mindre like forutsetninger for å bli ledere, hevder forskere.

Kvinner og menn har like muligheter for lederstillinger

Det viser en ny, norsk studie. – Grunn til optimisme, mener forsker.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en ny norsk studie har kvinner og menn mer eller mindre like forutsetninger for å bli ledere, til og med når barn kommer inn i bildet.

Kvinner begynner lavere

I undersøkelsen, som er skrevet av Tom Colbjørnsen ved BI og Knud Knudsen ved Universitetet i Stavanger, baserer seg på tre runder med 586 norske ledere, fra henholdsvis 1999, 2002 og 2011, hvorav 20 prosent var kvinner. Colbjørnsen og Knudsen fulgte lederne fra de var i midten av karrieren sin, ofte i slutten av 30-årene, til mange av dem hadde blitt toppledere, tolv år senere.

Ved de første intervjuene i 1999 kom kvinnene dårligere ut: de var i større grad ledere på et lavere nivå enn mennene. Én av årsakene kan være at kvinner investerer mer tid i barn og familie. Men selv om de kommer litt tregt ut av startblokkene er det ikke umulig å ta igjen mennenes forsprang.

– Selv om kvinnelige ledere starter på et lavere stillingsnivå og investerer mindre tid i jobben knapper de inn forspranget i løpet av karrieren. Når familiekravene etter hvert avtar, blir kjønnsforskjellene mindre, sier sosiolog og professor emeritus Knud Knudsen til forskning.no.

Barn hindrer ikke

Blant kvinnene i studien som blir værende i lederstillingen sin selv om de får barn og familie, virker ikke tidsklemma å være et problem. Disse kvinnene avanserer faktisk til høyere lederstillinger i like stor grad som mennene gjør. De tilpasser seg.

– Jeg tror en del kvinner overdriver vanskene med å bli toppleder, og at vi derfor går glipp av en del flinke kvinnelige ledere, sier Knudsen.

Han mener studien viser at det er grunn til optimisme, siden kjønnsforskjellene er svært små tidlig i karrieren. Kvinnelige ledere under 40 år har omtrent det samme stillingsnivået som menn.

– I dag starter unge, kvinnelige ledere på samme sted som mennene. Det tyder på at utviklingen går rette veien. Om en generasjon tror jeg forskjellene i stillingsnivå har utjevnet seg og at det er like vanlig at en leder er en kvinne som en mann, sier han.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS