Ledelse

Mexicos påtroppende president Andres Manuel Lopez Obrador vinker til sine tilhengere. Han vant med soleklar margin i søndagens valg.

Mexicos nye president har en vanskelig kamp foran seg

Soleklar valgseier til tross, Mexicos nye president Andrés Manuel López Obrador har en omfattende oppgave foran seg, sier Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull.

Publisert Sist oppdatert

– Det hjelper å ha et soleklart mandat. Han fikk 53 prosent, nestemann 22. Han har nå fått et handlingsrom til å få gjort noe. Men enkelt blir det ikke, sier Bull til NTB.

Bekjempelse av korrupsjon har vært hovedtema i López Obradors valgkamp.

– I seierstalen gikk han ut med klar advarsel til sine medarbeidere om at han kommer til å forfølge korrupsjon på alle plan. Han har veldig stor troverdighet og har aldri vært involvert i noen skandaler til tross for at han har vært i mexicansk politikk siden 1970-tallet. Han har personlig troverdighet, men det er en lang prosess derfra til å røske opp systemene med roten, sier Bull.

Venstreorienterte López Obrador blir fremstilt som en populist. Han har av The Economist blitt kalt Mexicos svar på Donald Trump.

– Jeg er veldig lei av Trump-sammenligningene. López Obrador ønsker handling og forsoning, han har strukket ut en hånd til næringslivet, til urfolk og seksuelle minoriteter, og han har takket den sittende presidenten. Det er ingen splittende president landet nå får, men en som vil ha forsoning og samle landet. Det er noe helt annet i USA der popularitet er basert på et fiendebilde, sier Bull, som legger til at forholdet til USA ikke har vært tema i valgkampen.

– Folk har vært opptatt av sin hverdag, korrupsjon, økonomi, vold og kriminalitet. Jeg tror ikke det blir veldig store forandringer i forholdet til USA, men blir det det, så kan det bli til det bedre, selv om han har vært veldig klar i sin kritikk av USAs håndtering av handelsforhold og særlig migranter, sier Bull.

Powered by Labrador CMS