Ledelse

– Du har ikke gjort noe galt, du er bare ny

Publisert Sist oppdatert

Du har nettopp startet i ny lederjobb, og hverdagen er kanskje ikke helt slik du hadde sett for deg. Du og dine ansatte er ikke helt på nett, for du er ikke som den forrige sjefen – du samarbeider annerledes, du kommuniserer annerledes, du stiller andre krav og bryr deg om litt andre ting.

Du har ikke gjort noe galt, du er bare ny. Men det betyr ikke at du ikke kan ta grep.

Råd mot oppstartsvansker

Nethe Plenge er fagforfatter og spesialkonsulent i konflikter, og hos Væksthus for ledelse gir hun noen råd om hva nye ledere kan gjøre for å redusere samarbeidsproblemene med sine ansatte den første tiden.

Lær dine ansatte å kjenne

Lær deg de ansattes navn, og sett gjerne av tid til møter med hver enkelt ansatt for å etablere en personlig relasjon tidlig. Gjør du dette skaffer du deg også viktig informasjon om ikke bare de ansatte, men også arbeidsplassen for øvrig, og det er viktig å ha denne oversikten før du setter i gang for store endringer.

Vis omsorg, og hold døra åpen

Vær interessert og omsorgsfull overfor dine ansatte. Det kan bety alt fra å si «god morgen» til å følge opp den enkeltes prestasjoner eller trivsel.

I tillegg bør du bokstavelig talt la døra til kontoret ditt stå åpen, mener Plenge, slik at de ansatte føler at de kan komme til deg.

Vær lojal både oppover og nedover

Som leder skal du vise at du respekterer og følger innspill både ovenfra og nedenfra. Vær klar på å kommunisere toppledelsen sine mål og ønsker, men følg opp og ta på alvor innspillene du får fra dine ansatte.

Den store innfasingsundersøkelsen

I januar gjennomførte Dagens Perspektiv en stor undersøkelse om hvordan nye ledere opplever å bli tatt imot på sin nye arbeidsplass.

Les resultatene her: Nyansatte ledere overlates til seg selv

Glem alt du vet

Pass på at du ikke er alt for forutinntatt, sier Plenge. Uansett hva du vet eller ikke vet om organisasjonen og de ansatte skal du gi alle en lik sjanse til å bygge relasjoner til deg og vise hva du kan. Dersom du har blitt forfremmet må du også huske at du ikke lenger er en fagarbeider, men en leder, og det betyr en helt ny arbeidshverdag.

Likeverd og likestilling

Du er leder, og når det kommer til makt er du ikke likestilt dine ansatte. Men du er fortsatt likeverdig. Gjør det klart for de ansatte at du skal respektere meningene deres og at alle er like mye verdt, men at dersom det oppstår en situasjon hvor en beslutning skal tas, så er det ansvaret ditt.

Er du en fagleder?

Hvis du skal være en fagleder er det viktig at du bruker tid på å avklare hvilke faglige forventninger du har til dine ansatte, og legger til rette for at de kan utvikle sine kompetanser i tråd med kravene dine.

Ta de vanskelige samtalene

Hvis du fortsetter å oppleve at en medarbeider er demotivert, underpresterer eller regelrett motarbeider deg er det viktig at du tar tak i dette tidlig. Men husk at slike samtaler alltid skal tas under fire øyne, og at du må være åpen og lyttevillig, sier Plenge.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS