Ledelse

Nvidia Drive Pegasus er verdens første AI-supercomputer for level fem roboter, ifølge beskrivelsen da kortet ble presentert på CES-messen i Las Vegas i januar i år.

Seks norske selskaper blant verdens beste verdiskapere

Selskaper som har spesialisert seg innen teknologi, data og «innhold» dominerer på listen globalt.

Publisert Sist oppdatert

Teknologi og mediaselskaper stikker av med 9 av de 10 øverste plassene på konsulentselskapet BCGs liste over verdens mest verdiskapende selskaper.

Listen rangerer globale selskaper etter hvor mye aksjonærene sitter igjen med dersom de hadde valgt å eie selskapet i fem år og også investert årlige utbytter i selskapet.

Årets liste gjenspeiler utviklingen fra 2013 til og med 2017.

Øverst troner produsenten av prosessorkraft til datamaskiner Nvidia. Selskapet som lenge kun lagde spesielle komponenter for å sette datamaskiner bedre i stand til å vise krevende grafikk – typisk i dataspill, har levd godt på digitale gullgravere de siste årene da det viste seg at grafikkortene deres var godt egnet til ekstraksjon av bitcoin. Komponentene er også blitt viktige for selskaper som trenger ekstra datakraft til å bearbeide store mengder med data – for eksempel i AI-algoritmer.

På de neste plassene på sliten følger mediaselskapet Netflix, halvlederprodusenten Broadcom med hovedbase i Singapore, kinesiske Tencent som er mest kjent for å eie appen WeChat, men som har en stor portefølje nettselskaper i Kina.

Facebook kommer på femteplass i det som er selskapets første notering på listen – det er et krav at selskapet har vært på børs i minst fem år.

– Vi har aldri tidligere i rangeringens 20-årige historie sett to sektorer, media og teknologi, dominere listen på denne måten, sier partner i BCG Ketil Gjerstad. – Det viser at teknologi, data og innhold har blitt viktige bidrag til verdiskaping.

Median-avkastningen når man tar høyde for ikke bare verdiøkning på aksjene, men også utbytte, var 15,6 prosent. Dette er langt over gjennomsnittet man har målt tidligere som er på rundt 10 prosent.

Seks norske

På listen over de tusen mest verdiskapende selskapene, er seks norske. Tomra Systems kommer på en 603-plass gjennom å ha levert en total avkastning på 24 prosent i perioden. På de neste plassene følger Gjensidige Forsikring, Marine Harvest, Norsk Hydro, DNB og Orkla.

Equinor ASA (Statoil) er det eneste norske selskapet som er stort nok til å bli inkludert i oversikten over store selskaper, men avkastningen de siste fem årene har ikke vært mye å bli rik på, 2 prosent i snitt.

Powered by Labrador CMS