Ledelse

Frihandel. Lossing av containere fra skip i havna i Antwerpen.

Slår et slag for frihandel og EØS

Konferanseåret 2019 starter tradisjon tro med NHOs årskonferanse i Oslo 9. januar. Årets tema er «Vi og verden».

Publisert Sist oppdatert

Norge har aldri vært mer sammenvevd med verden enn vi er i dag. Verdens utfordringer er derfor våre utfordringer, skriver NHO på sine hjemmesider og inviterer en lang rekke nasjonale og internasjonale toppnavn til å snakke om viktigheten av internasjonalt samarbeid.

– Verdens utfordringer er våre utfordringer. Som samfunn har vi lykkes godt i Norge, men også vi vil bli preget av klimaendringer, økende spenninger og forskjeller mellom land og folk, at vi blir flere eldre samtidig som færre barn fødes – og andre store utviklingstrender som skjer i verden, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Favner både EØS og klima

Utgangspunktet for NHOs valg av konferansetema er Norges åpne, eksportrettede økonomi og det faktum at verden er blitt mer uforutsigbar:

Økte spenninger, proteksjonisme og større ulikhet skaper usikkerhet om fremtiden, ifølge NHO. Verden blir mer uforutsigbar. De multinasjonale institusjonene er svekket og demokratiet under press. Økt motstand mot globalisering og mulig handelskrig vil utfordre økonomiske maktstrukturer og gi mindre vekst, færre jobber og lavere inntekter. Konsekvensen kan bli flere utenfor arbeidslivet, dårligere inkludering og mindre velferd, advarer NHO. Også klimaendringer gir nye forutsetninger for våre liv på kloden.

Slike globale trender påvirker det norske samfunnet og bedriftenes fremtidige livsgrunnlag her hjemme og ute i verden, heter det.

Handel med andre land har ifølge NHO dannet grunnlag for vår velferd, og Norge er helt avhengig av stabile avtaler og felles internasjonale spilleregler.

Til kamp for EØS

Disse globale utfordringene krever globale løsninger. Alene er Norge sårbar. Derfor må vi ifølge NHO samarbeide mer og ikke mindre. Norge må kjempe for felles spilleregler.

Målet med NHOs årskonferanse 2019 er å gi innsikt om en verden i endring, skriver NHO, og løfter konferansens ambisjoner enda litt høyere:

«Samtidig skal vi vise hvilke muligheter både vi som samfunn og bedrifter har til å finne bærekraftige løsninger, lokalt og globalt. Løsninger som igjen kan bevare og skape arbeidsplasser».

For NHO er frihandel det beste virkemiddelet for å sikre en stabil framtid. Og for Norges del blir dermed EØS-avtalen helt sentral. NHO står opp som en sterk forsvarer av EØS, og lister opp alle fordelene avtalen gir Norge:

Avtalen sikrer norske arbeidsplasser, gir norske borgere større bevegelsesfrihet i Europa og bidrar til både innovasjon og trygghet, skal vi tro NHO.

  • 80 prosent av alle varer vi selger til utlandet selges til EU.
  • 60 prosent av alle varer vi kjøper fra utlandet kommer fra EU.
  • Felles regler gjør det enklere og billigere å handle med EU-landene.
  • Uten EØS-avtalen blir varene vi eksporterer mindre konkurransedyktige.
Foto Ole Erik Almlid, NHOs nye administrerende direktør, inviterer til konferanse i januar. (Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

– Vår historie viser tydelig at Norge er en handelsnasjon, og at svært mange nordmenn lever av jobber som er avhengig av samarbeid med resten av verden for å eksistere. Et eksempel på dette er at våre naturressurser ville hatt mye mindre verdi om de bare kunne selges innenlands. Vi kan jo ikke spise all fisken selv, sier Ole Erik Almlid.

– Vi i NHO tror verdens land må samarbeide mer, ikke mindre. Og at dialog på flere nivåer, ikke færre, er bra både mellom land og innad i Norge, sier NHO-sjefen.

Toppnavn hjemmefra og utenfra

Til årets konferanse i Oslo Spektrum kan du se og høre både statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Nato-sjef Jens Stoltenberg. Fra det store utland frister NHO med flere spennende navn. Blant annet:

Journalist og forfatter Ronan Farrow, som satte i gang #metoo-bevegelsen da han avslørte filmmogulen Harvey Weinstein i 2017. I 2018 fikk han verdens mest prestisjetunge journalist-pris, Pulitzer-prisen, for avsløringene. Farrow er på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Nå er Farrow aktuell med sin nye bok, «War on Peace: The End of Diplomacy and the Decline of the American Influence».

Tidligere statsminister i Belgia og leder av de liberale i Europaparlamentet Guy Verhofstadt. Han startet sin karriere som medlem av byrådet i Ghent og klatret raskt i Belgias VLD parti. Han ble parlaments-medlem, visestatsminister og finansminister før fylte 40. Senere ble han leder av partiet og den første liberale statsministeren i Belgia på over 60 år. Etter åtte år som statsminister ble han senator og medlem av Europa-parlamentet. Nå leder han også Europa-parlamentets brexit-gruppe. Verhofstadt argumenterer for reform av EU, slik at unionen kan fokusere mer på de store utfordringene Europa og verden står ovenfor.

Verhofstadt har også bidratt i Dagens Perspektiv med flere artikler:

Journalist og programleder for BBC World News, Tanya Beckett har jobbet i TV, radio og andre medier i over tjue år. Hun startet sin karriere i avisen Financial Times, og jobbet deretter i CNBC, Sky News og CNN. I 1998 begynte hun i BBC, hvor hun har jobbet med en rekke ulike programmer siden. Hun har også jobbet med Verdensbanken, tenketanken Chatham House og Utenriksdepartementet i saker som angår handel og kommunikasjon. Beckett har en grad i metallurgi og fasthets-lære fra Oxford, og har tidligere jobbet som investeringsrådgiver.

Peggy Liu, leder den kinesiske miljøorganisasjonen JUCCCE. Hun er talskvinne for et grønnere Kina og et takt-skifte i det kinesiske samfunn når det gjelder bærekraftige byer og konsum, smarte energi-nett og sunt kosthold gjennom tverrsektoriell tilnærming på tvers av grenser. Hun rådgir selskaper og andre lands myndigheter om bærekraft og tverrkulturelt samarbeid med Kina. Hun er opptatt av hvordan teknologi kan heve folks leve-standard, og hun ser på "tverrkulturelle døråpnere" som helt sentrale for å skape en bedre fremtid.

I tillegg står en rekke norske forskere og bedriftsledere på programmet, samt NHOs egne toppfolk, med nybakt administrerende direktør Ole Erik Almlid og president Arvid Moss i spissen.

Les mer om årets NHO-konferanse her.

Powered by Labrador CMS