Ledelse

Illustrasjonsfoto

Slik trener du opp empatien din

Publisert Sist oppdatert

Blant alle lederstilene og -teknikkene som eksisterer fant forskerne Rasmus Hougaard og Jacqueline Carter et trekk som gikk igjen blant de vellykkete lederne – medfølelse.

De lederne som var gode til å vise medfølelse og empati overfor sine ansatte fikk atferden sin gjengjeldt gjennom bedre samarbeid, økt engasjement og lavere turnover i organisasjonen.

Det er enkelt å si det. «Bare ha litt empati, så blir du en bedre leder». Det kommer man kanskje ikke så langt med. Det man derimot kan gjøre er å følge forskningens anbefalinger, og der finnes det mange råd å hente.

Her er tre forskningsbaserte teknikker man kan trene på for å øke empatien sin, ifølge forskning.no.

Se verden fra andres perspektiv

Dette innebærer å se samtalepartneren din i øynene, å lytte, være nysgjerrig, legge merke til ansiktsuttrykk, kroppsspråk og toneleie.

Empati blir på den måten en slags innlevelsesevne. Det handler om å gå inn for å forstå alle disse annerledeshetene hos andre, og hva det betyr. Etter hvert som man trener på det vil denne innlevelsen dessuten oppstå mer spontant, skriver forskning.no.

Spar på kunnskapen

Det er ikke alltid at løsningen er løsningen. Det vil si, det er ikke alltid at faktabasert kunnskap er den beste medisinen. Noen ganger vil folk bare oppleve å bli hørt, sett og forstått.

Empati krever derfor i noen tilfeller at man legger bort fakta og problemløseren i seg, og tør å være stille og lytte. Fakta kan vente til senere.

Reflekter over den andres situasjon

Forestill deg hvordan det er å være i samtalepartneren din sine sko, og reflekter over hvordan dette kan kjennes ut.

Skal du reflektere må du dessuten lytte til hva den andre har å si. Vet å hele tiden tenke på at du skal reflektere vil du både bli flinkere til å lytte og dyktigere til å forstå hvordan den andre personen har det.

Hvordan kan man trene mentalt?

Professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp, som har skrevet boka «Til meg selv. Om selvledelse», svarer i denne videoen:

Se hele videoen om selvledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS