Ledelse

– Man skal respektere lokal kultur, men det er for lite ambisiøst ikke å prøve å utfordre den og endre den, sier tidligere, mangeårig tillitsvalgt i Kværner, Rolf Utgård.

– Uambisiøst å bare tilpasse seg lokal lederstil

Publisert Sist oppdatert

Tittelsitatet kommer fra Rolf Utgård – sekstenårig tillitsvalgt i Kværner og tiårig leder for selskapets europeiske konsernutvalg for tillitsvalgte – og er en kommentar til Dagens Perspektivs artikkel om norske ledere i utlandet.

Hovedargumentet i denne artikkelen var at norske ledere som ble sendt til utlandet gjorde det lurt i å være på «oppdagelsesreise», og ta innover seg og tilpasse seg lokal kultur, kontekst, normer og regler.

Dette mener Utgård er for lite ambisiøst.

– Det er klart man skal ha stor respekt for den lokale kulturen og ikke være forutinntatt. Skal man inn i utlandet må likeverdet være til stede. Men det å være på oppdagelsesreise blir for lite ambisiøst. For det finnes trekk i noen av de mer autoritære, utenlandske lederkulturene som man bør ha som mål å påvirke og endre, sier han.

Norsk lederstil er åpen lederstil

Som tillitsvalgt i Kværner i 16 år har Utgård sett ulike lederstiler i forskjellige deler av verden, og er klar på hva det er med den norske lederstilen som bør etterstrebes.

– Noe av det som kjennetegner norske ledere, også i utlandet, er at man har tatt med seg noe hjemmefra om anstendighet og skikkelig behandling av sine ansatte. Norske ledere, og nordiske også for den saks skyld, er opptatt av et likhets- og toleransesamfunn, hvor ansatte blir behandlet med respekt og imøtekommenhet. Det mangler det ofte mye på i land som kjennetegnes av mer autoritær lederstil, forteller Utgård.

– Men det er jo ikke slik at ansatte i autoritære land ikke setter pris på å bli behandlet skikkelig.

Det som er skummelt er å overlate alt til de lokale lederne

Og når man gir sine ansatte tillit får man den ofte også i retur, ifølge Utgård.

– Norsk lederstil er med på å få folk til å ta ansvar og initiativ uten at beskjeden nødvendigvis må komme helt fra toppen. Da slipper man å ha et utbredt kontrollapparat for i det hele tatt å få noe gjort. Ansatte har dessuten mye lettere for å støtte opp under en åpen leder sammenlignet med en autoritær leder.

Løfte lokalsamfunnet

Utgård mener at en av de store ambisjonene en bedrift bør ha når man etablerer seg i utlandet er å styrke lokalsamfunnet man opererer i. Han nevner Borregaard, som havnet på skråplanet i Brasil etter å ha vært ute etter slakk miljøregulering og billig arbeidskraft. Han tror også at Hydros problemer i Brasil om dagen stammer nettopp fra at man ikke ansatte norske ledere i Brasil, men lokale ledere som kanskje ikke har de samme etiske og miljømessige standardene som vi har her hjemme.

Utgård trekker derimot fram Erling Lorentzen som en som gjorde det annerledes.

– Han hadde en helt annen, norsk tilnærming til det å etablere seg i et fattig område med meget svak miljølovgivning og svake myndigheter. «Vi må løfte hele lokalsamfunnet skal vi lykkes med å bygge verdens mest moderne og lønnsomme cellulosebedrift», var Lorentzens opplegg. Og det gjorde de, gjennom å bruke mange hundre millioner på skoler, etterutdanning av lærere, helsestasjoner og infrastruktur, sier han.

Lorentzen kombinerte lokale ledere med norsk lederstil.

Det er ikke slik at ansatte i autoritære land ikke setter pris på å bli behandlet skikkelig

– I mange tilfeller er man helt avhengig av lokale ledere, for å forstå språk, kultur og koder. Det som er skummelt er å overlate alt til de lokale lederne, uten ambisjoner om å bygge kultur og gjøre positive endringer for lokalsamfunnet.

Erling Lorentzen har blitt beskyldt for andre overtramp, for å ha karret til seg landområder fra urbefolkningen, men det er en annen sak.

Kombinasjonskultur

Et av poengene til BI-professor Jan Ketil Arnulf i den opprinnelige artikkelen var at det er svært vanskelig å endre kultur, og at man møter stor motstand hvis man kommer brautende inn med norsk lederstil og forventer at alle andre skal bli norske over natta.

Utgård er enig i at det er vanskelig å endre lokal kultur, men at det ikke betyr at man ikke skal prøve.

– Man må prøve å kombinere de gode elementene i den lokale kulturen med de viktige grunnsteinene i norsk eller nordisk lederstil. Det er mye arbeid, men man må ikke gi opp ambisjonene om å få til en endring i retning av en norsk, demokratisk og inkluderende lederstil.

– Tar man ikke denne jobben og heller følger lokal tradisjon og lokal ledelse så risikerer man å bli en av mange i kappløpet om lavere lønninger, mens man burde være på jakt etter smartere og bedre ledelse, bedriftskultur og organisering.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS