Ledelse

– Unngå å være en stressmaker

9 veier til bærekraftig ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Maria Gerlofson er lederutvikler, og har arbeidet med ledelse og stress i mange år. Hun står bak boka «Drømmesjef eller stressmaker? 9 veier til bærekraftig ledelse» som kom i starten av måneden.

Bak boka ligger en tanke om at man ikke noen god plan å jobbe med læring, endring og utvikling når man er stressa. Hun har intervjuet femten ledere i ulike bransjer om de verste stress-situasjonene de har vært i, og ut i fra disse intervjuene kommet fram til ni punkter som skiller en stressframkallende sjef og god og bærekraftig ledelse.

– Drømmesjefen er en person som får andre mennesker til å føle seg bra samtidig som de når målene sine på både kort og lang sikt. En stressmaker er forholdsvis lik på kort sikt – ja, de får mennesker til å nå målene sine uten noen spesielt negative konsekvenser. På lang sikt har de derimot en tendens til å kjøre sine ansatte for hardt, og det kan gjøre at stresset tar overhånd, sier hun til svenske Chef.

9 veier til bærekraftig ledelse

  • Sett klare rammer: Vær klar når du formidler foretakets visjon, virksomhetsmodell, ansvar, roller og kultur. Utydelighet rundt disse punktene kan fort føre til stress.

  • Prioriter smart: Det er ikke alt som er like viktig og haster like mye. Prioriterer du, unngår du unødvendig stress.

  • Kommuniser tydelig: Dårlig eller fraværende kommunikasjon er en vanlig årsak til stress. Vær tydelig når du snakker om mål og prioriteringer, gi klare tilbakemeldinger og lytt når dine ansatte snakker.

  • Gi positive tilbakemeldinger: Ansatte liker bedre å høre hva de har gjort bra enn hva de er dårlige til. Fokuser på de ansattes styrker når du gir tilbakemeldinger.

  • Rom for refleksjon: Stress er ikke farlig så lenge man får restituert mellom slagene. Det er kontinuerlig høyt stressnivå som er skadelig. Gi de ansatte tid til å hente seg inn igjen og reflektere.

  • Sett sammen gode team: Vær nøye når du setter sammen teamene. Her kan konflikter fort oppstå, noe som kan føre til stress.

  • Ta konfliktene tidlig: Konflikter er vanskelige, men jo tidligere du tar tak i dem desto mindre er sjansen for at de utvikler seg videre og blir et større problem senere.

  • Vær et forbilde: Ikke bare håndhev reglene dine, følg dem selv og gå foran med et godt eksempel.

  • Søk støtte: Du trenger ikke å gå gjennom alt selv. Det er lov å vise at du ikke kan alt, og søke hjelp hos andre.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS