Ledelse

4 tips til ledere som vil skape en uredd organisasjon

Trygge medarbeidere og organisasjoner er mer fremgangsrike enn andre, ifølge Harvard-professor Amy Edmondson.

Publisert Sist oppdatert

På nittitallet gjorde Amy Edmondson, professor i ledelse ved Harvard Business School, en oppdagelse. Forskningsdataene hennes viste først, noe overraskende, at sykepleierteam med lav moral var de som gjorde minst feil.

Det viste seg imidlertid at sykepleierne, som hadde blitt kritisert og fornedret av ledere, hadde lært seg å skjule feilene de gjorde.

Psykologisk trygghet

Oppdagelsen første til at Edmondson begynte å forske på psykologisk trygghet, konstaterer The Financial Times, som har omtalt Amy Edmondsons bok «The fearless organization».

Avisen viser videre til at frykt på arbeidsplassen ifølge Edmondson fører til at medarbeidere slutter å lære og at innovasjonsevnen tørker inn. Higen etter makt utkonkurrerer oppriktighet og nyttig debatt. For å skape en uredd organisasjon, har Harvard-professoren blant annet gitt følgende råd til ledere:

  • Vær tydelig på at du ikke sitter med alle svarene.

  • Lytt med respekt og nysgjerrighet når andre foreslår ideer eller kommer med bekymringer.

  • Vær konstruktiv i tilnærmingen når feil er gjort ved en glipp.

  • Vær tøff i reaksjonen mot handlinger som faktisk er klanderverdige.

Våge å snakke ut

I et intervju med det svenske magasinet Chef, forklarer Amy Edmondson at en uredd organisasjon er en organisasjon der det å ta relasjonell risiko er akseptert, respektert og velkomment.

Når hun snakker om relasjonell risiko, handler det om at folk faktisk er trygge nok i arbeidsmiljøet sitt til at de våger å snakke ut; om det gjelder spørsmål, mistanker, uro, ideer eller feil.

Powered by Labrador CMS