Ledelse

5 «feilslutninger» om produktivtet

Det er ganske vanlig å føle at man har det travelt uten at man får gjort noe viktig.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM SELVLEDELSE. Det mener psykolog og forfatter Alice Boyes, som står bak et innlegg om selvledelse og effektivitet på sidene til Harvard Business Review.

Boyles mener å ha fem typiske forklaringer på hvorfor vi mister fokus og ikke får ferdigstilt viktige arbeidsoppgaver. Dette er kortversjonen:

Å innse hvor lite tid du har til fokusert arbeid, kan bidra til at du blir flinkere til å prioritere de viktigste oppgavene høyere

  • Du overvurderer hvor mye tid du har til å jobbe fokusert i løpet av en typisk dag.
    Møter, e-post, telefoner og «små» spørsmål spiser mye tid. Å innse hvor lite tid du har til fokusert arbeid, kan bidra til at du blir flinkere til å prioritere de viktigste oppgavene høyere – og føre til at du i perioder skjermer deg selv mot avbrytelser.

  • Du ser bort fra gode arbeidsmetoder som virker for kjedelige eller for enkle.
    Du kjenner sikkert mange «selvhjelpstriks» for økt personlig effektivitet. Du tenker kanskje at «triksene» er for enkle til å ha effekt. Dét er sannsynligvis feil, hevder Boyles.

  • Du tenker på endring som enten-eller.
    Gå for endringer du er villig til å gjennomføre som ikke føles som noen «big deal» istedenfor å gå får en stor endring som faller vanskelig for deg, råder psykologen. Hvis du lykkes med enkle endringer blir det sannsynligvis lettere å gå i gang også med andre endringer.

  • Du glemmer hvordan du løser oppgaver som du bare gjør en sjelden gang.
    Skriv huskeliste/noter ned instruksjoner til deg selv etter at du er ferdig med en oppgave du vet du skal gjøre om igjen, men først om en god stund. Sørg for å lagre notatene dine slik at du lett finner dem.

  • Du undervurderer de negative effektene ved små «lekkasjer» av tid og energi.
    Små «tidslekkasjer», det være seg om du leter etter nøkler eller svarer på e-post, ødelegger flyten i arbeidet ditt hvis det blir for mange av dem. Hvis du klarer å lage systemer som for eksempel strømlinjeformer og forenkler oppgaver, vil det være til hjelp. Et annet tips er å bruke litt av arbeidsdagen på viktige, store prosjekter som ikke haster eller på å utvikle egne ferdigheter. Det kan gi ganske store effekter.

Powered by Labrador CMS