Foto

Dreamstime

7 myter om ekstroverte

Publisert: 2. januar 2019 kl 10.48
Oppdatert: 24. januar 2019 kl 10.37

Det sies ofte at ekstroverte har en fordel i arbeidslivet, da de har trekk som arbeidsgivere ser på som svært gunstige. De er lette å snakke med, ikke redde for å prøve nye ting, energiske og imøtekommende.

Selvsagt vil man ha ekstroverte ansatte, ikke sant?

Spørsmålet har sannsynligvis ikke så veldig mye verdi, for selv om man er ekstrovert kan man variere svært som person. Ekstrovert betyr bare at man henter energien sin fra omverdenen, og ikke fra seg selv og sitt indre liv, slik de introverte gjør. Man blir ikke automatisk en utadvendt karismatiker av den grunn.

Det skriver Anne Tang Thomsen, konsulent i Teglkamp & Co, hos danske Væksthus for ledelse.

Hun forklarer at det finnes en rekke misforståelser rundt hva det betyr å være ekstrovert. Her er noen av de viktigste:

MYTE 1: Ekstroverte er ikke sjenerte

Saken fortsetter under annonsen

Ekstroverte kan være sjenerte på akkurat samme måte som alle andre, og de kan mangle selvtillit som alle andre. Ekstroversjon er ikke ensbetydende med å alltid ville tale framfor store folkemengder.

Mange ekstroverte kan være både tankefulle og avhengige av forberedelser før de skal snakke framfor folk, ifølge Thomsen.

MYTE 2: Alle ekstroverte liker åpne kontorlandskaper

Ekstroverte henter energien sin fra omgivelsene. I åpne kontor skjer det alltid veldig mye, noe som kan gjøre det svært vanskelig for de ekstroverte å konsentrere seg om arbeidsoppgavene.

MYTE 3: Ekstroverte er alltid positive

Det trenger ikke å være en sammenheng mellom å være ekstrovert og å være positiv. Ekstroverte kan ha dårlige dager på lik linje som alle andre, og kan til og med være mer tilbøyelige til å vise det enn en introvert.

MYTE 4: Ekstroverte er robuste

Saken fortsetter under annonsen

Ekstroverte er ikke immun mot verken stress eller utbrenthet. Mange er imidlertid mindre trent i å lytte til kroppens signaler enn mange introverte er.

MYTE 5: Ekstroverte fungerer alltid bra sosialt

Ekstroverte pleier å være rimelig tilstedeværende i sosiale sammenhenger, men noen ganger kan ekstroverte bli for dominerende og undergrave andre. Det er ikke nødvendigvis å være sosialt velfungerende.

Ekstroverte personer varierer i sosiale tendenser – noen er flinke lyttere, noen snakker mye, noen er inkluderende. Her kan man ikke skjære alle over én kam, mener Thomsen.

MYTE 6: Ekstroverte er overfladiske

Ekstroverte henter som kjent energien sin utenfra, og kan derfor være glade i å ha flere ting på gang samtidig, mens introverte gjerne går mer i dybden. Det betyr ikke at de ekstroverte er overfladiske, men snarere at de har en annen tilnærming til ting.

Saken fortsetter under annonsen

MYTE 7: Ekstroverte er fødte ledere

Om man blir en god leder eller ikke avhenger stort sett alltid mer av personlige karakteristikker og preferanser, og mindre av om man er ekstrovert eller introvert, skriver Thomsen.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.