Ledelse

Berit Kjøll ønsker å bli leder i Norges Idrettsforbund.

Berit Kjøll vil styre Idretts-Norge

Det går mot kampvotering og heftig debatt når Idrettstinget skal velge ny idrettspresident i slutten av mai. Sven Mollekleiv er innstilt av valgkomiteen. Nå kaster Berit Kjøll seg inn i lederkampen.

Publisert Sist oppdatert

Valgkomiteen i Norges idrettsforbund (NIF) kom i slutten av mars med sin innstilling til nytt Idrettsstyre og ny idrettspresident. Blant de kandidatene som hadde sagt seg villig til å bli vurdert som president var både sittende president Tom Tvedt, advokat Geir Lippestad og Sven Mollekleiv, som i dag jobber i DNV GL. Berit Kjøll var også en av kandidatene, men når valgkomiteen til slutt landet på å innstille Mollekleiv, innså både Lippestad og Kjøll at løpet var kjørt.

Kjøll vs Mollekleiv

Men nå har Berit Kjøll ombestemt seg. Hun vil ta opp kampen mot Mollekleiv på selve Idrettstinget.

– Jeg ønsker at idrettsbevegelsen skal sette et enda større fotavtrykk, og ta en enda tydeligere samfunnsrolle enn i dag, sier Berit Kjøll til. Dagens Perspektiv.

Sven Mollekleiv har erfaring fra både idretten og andre deler av frivilligheten, blant annet som president i Røde Kors. Berit Kjøll har lang ledererfaring fra næringslivet. I dag hun direktør i den norske virksomheten til mobilgiganten Huawei. Tidligere har hun hatt lederstillinger i TusenFryd, Flytoget, Steen & Strøm og Telenor. Har hatt en rekke styreverv, blant annet i Avinor, SAS, DNB og Hurtigruten. Hun var frem til nylig styreleder i Den Norske Turistforening.

For tiden sitter hun i styrene til Oslo Universitetssykehus, Stiftelsen Norges varemesse og SJ Norge. Idrettslig erfaring har hun fra sine fire år i styret til Norges Rytterforbund.

Lyst på jobben

– Da jeg sist høst ble spurt om jeg ville stille meg til rådighet for å bli nominert i rollen som idrettspresident, trengte jeg ikke lang tid på å bestemme meg, forteller Kjøll.

– Men valgkomiteen vil ha Sven Mollekleiv?

– Ja, og jeg kunne valgt å la det bli med det. Men så har jeg blitt sterkt oppfordret blant annet av Norges Håndballforbund og flere andre til fortsatt å stille som presidentkandidat.

– Hva får idretts-Norge med deg som president?

– Jeg ser mange paralleller fra min rolle som nylig avgått styreleder i Den Norske Turistforening i det å inspirere til aktivitet, engasjere seg i en viktig organisasjon både nasjonalt og internasjonalt, bygge et sterk og godt omdømme, samt ikke minst betydningen av å delta i frivillig arbeid.

– Jeg har et klart bilde av at idrettsbevegelsen i Norge. Norges største folkebevegelse har en sterk posisjon i samfunnet, men forbedringspotensialet absolutt er til stede, sier Kjøll.

– Jeg ønsker at idrettsbevegelsen skal sette et enda større fotavtrykk, og ta en enda tydeligere samfunnsrolle enn det har satt i dag. Idretten er vel en av de få områdene som virkelig binder Norge sammen.

Bred ledererfaring

Berit Kjøll trekker fram sin erfaring fra ulike lederjobber som en styrke – også i fulltidsvervet som idrettspresident.

– Alle lederjobber har sine ulike utfordringer, men i sum handler det om å like rollen som leder med det ansvaret det innebærer når du kommer inn i en organisasjon. En leder må sikre at det etableres en felles grundig plattform slik at alle som skal være med å lede bedriften eller organisasjonen sammen med deg, er enig om at dette er retningen vi skal gå, framhever Kjøll.

– Jeg har sagt med en humoristisk snert at mine mannlige kolleger er veldig gode på å vite hvor de skal, vi kvinner er mye flinkere til å erkjenne hvor vi er før vi skal dit vi skal.

Åpenhet og nøkternhet

– Du er ikke redd for å stille deg i skuddlinjen i Idrettsforbundet? Det er mye kjeft å få?

– Jobben som øverste tillitsvalgt i idrettsbevegelsen er en utsatt posisjon, så det at ikke alle er enige med deg til enhver tid må man tåle, sier Berit Kjøll.

– Å jobbe med frivillighet og unge mennesker, foreldre, dugnad og klubber, det å bare se det myldre, det er ingen ting som er mer motiverende enn det. Jeg ønsker å være en moderne leder, som kan skape begeistring og stolthet, være en god medspiller og bidragsyter i den teknologiske utviklingen også idretten står overfor, og vil at ryddighet, åpenhet og nøkternhet skal prege den økonomiske styringen.

– Hva er det viktigste du vil utrette som idrettspresident?

– Jeg vil videreutvikle og styrke idrettsbevegelsen som består av 54 særforbund som hvert enkelt har selvstendig ansvar for utvikling av egen idrett med sine lokale lag som premissleverandører. Idrettskretsene er organisasjonsleddene som tar regionalt ansvar for helheten, hvor de tillitsvalgte også er valgt av idrettslagene. NIFs rolle er som paraplyorganisasjon å binde organisasjonen sammen, bidra til gode rammebetingelser og sikre de felles systemene og bistå organisasjonsleddene på ulike områder.

Kvinner er mye flinkere til å erkjenne hvor vi er før vi skal dit vi skal

Bredde og topp

– Jeg ønsker å løfte idrettsbevegelsen ytterligere, sier Berit Kjøll. – Jeg ønsker få enda flere til å strømme til breddeidretten. Det er også i bredden det skapes muligheter for dem som senere velger en toppidrettskarriere. Norsk idrett har et fantastisk system som utvikler utøvere gjennom klubb, særforbund helt opp til Olympiatoppen. Som har utviklet seg til en etterspurt merkevare som mange i utlandet misunner oss, sier hun.

– I forhold til de forpliktelsene vi har internasjonalt så opplever jeg at vi nasjonalt kan stå enda sterkere samlet om verdier og gode styresett, slik at når vi er ute i internasjonal sammenheng blir tydelige og modige rollemodeller. Vi må være åpne og transparente, jobbe for ren idrett, lytte, være demokratiske, ryddige og tydelige, sier Berit Kjøll.

– Du tror du vinner?

– Jeg tror at idrettsorganisasjonen kan ha glede av noe av det jeg har lært og erfart gjennom mine ulike lederroller. Og ikke glem at jeg er en voksen leder og jeg er også en voksen kvinnelig leder som har samarbeidet med mannlige ledere i over 30 år. Dette gir en styrke og erfaring som jeg ønsker å dele i konstruktivt samarbeid med andre tillitsvalgte i norsk idrett. Jeg satt fire år i styret i et norsk særforbund – det gav absolutt mersmak!

Det er ikke kjent om også sittende president Tom Tvedt vil ta opp kampen om å få fortsette når Idrettstinget samles mellom 24. og 26. mai på Lillehammer.

Han har tidligere uttalt at han ønsker å fortsette i jobben, så muligheten om et trekantdrama er absolutt tilstede.

Powered by Labrador CMS