Ledelse

Finlands nye statsminister Sanna Marin (34) (til høyre) sammen med Katri Kulmuni (32) leder for partiet Centern.

Finland får verdens yngste statsminister

Nåværende transportminister Sanna Marin (34) tar denne uken over som statsminister i Finland og vil da lede den finske regjeringen bestående av fem partier – alle ledet av kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Sanna Marin vil ta over statsministerrollen etter Antti Rinne, en tidligere fagforeningsmann som trakk seg forrige uke etter bare et halvt år i rollen.

Årsaken til at Rinne valgte å trekke seg var intern uro i partiet og poststreiken i landet. da han mistet tilliten til Center-partiet, en koalisjonspartner, over sin håndtering av en poststreik.

Regjeringskrisen oppstod da den største koalisjonspartneren Centern uttrykte mistillit til statsministeren, ifølge The Guardian.

Nordens yngste

34-åringen vil bli den yngste statsministeren i Norden noensinne og tar over rollen som verdens nåværende yngste statsminister etter Østerrikes Sebastian Kurz.

Fire av de fem kvinnelige partilederne i den nye regjeringen er også under 35 år:

Li Anderson (32) leder for Vänsterförbundet, Maria Ohisalo (34) leder for De gröna, Katri Kulmuni (32) leder for Centern og Anna-Maja Henriksson (55) leder for Svenska folkpartiet.

Sanna Marin ble valgt til leder for bystyret i Finlands neste største by, Tampere allerede som 27-åring.

– Jeg har aldri tenkt på alderen min eller det at jeg er kvinne. Mitt fokus har alltid vært årsakene til at jeg begynte med politikk i utgangspunktet og årsakene til at velgerne har stemt oss frem, sa hun i et intervju på søndag ifølge den britiske avisen.

Koalisjonsregjeringen vil opprettholde det politiske programmet som ble kunngjort i juni, med fokus på store økninger til offentlig velferd og infrastruktur. De har også gitt løfte om å bli et karbonnøytralt land innen 2035.

Powered by Labrador CMS