Ledelse

Hun vil ha kvinner på toppen i EU

Publisert Sist oppdatert

Margrethe Vestager mener tida er inne for en ny ledelse i Brussel med like mange kvinner som menn. Og kanskje med henne selv helt øverst?

Det er bare å se på portrettene som henger på veggen i EU-kommisjonens hovedkvarter Berlaymont. Alle som har ledet institusjonen, har vært menn.

Nå mener konkurransekommissær Margrethe Vestager at tida er inne for en forandring.

– Det som er viktig, er ikke bare å sikre at vi får en kvinnelig president, men at vi får en kjønnsbalansert EU-kommisjon, sier hun.

I dag er det nemlig bare ni kvinner i Kommisjonen. Og 19 menn.

Ønsker synlig forandring

I et felles intervju med NTB og flere andre europeiske medier sier Vestager at det hun ønsker, er synlig forandring i Brussel.

– Vi må vise europeere at vi forandrer ting, at det ikke er det samme lenger, at vi fornyer ting både i måten vi jobber på, og i prioriteringene våre.

Den danske kommissæren er en av favorittene til å bli ny sjef for Kommisjonen når sittende president Jean-Claude Juncker går av i høst.

Nå driver hun valgkamp som del av «Team Europe», en gruppe på sju toppkandidater fra den liberale partifamilien ALDE.

Men Vestager vil ikke låse seg. Hun er også åpen for andre verv.

– Det er et helt sett med poster som skal fylles.

Frykter ytre høyre

Det nye lederskapet skal settes sammen etter valget på nytt EU-parlament i slutten av mai.

Der ligger partiene på ytre høyre an til å gå markant fram. Det uroer Vestager.

– Jeg mener alle bør bekymre seg for ytre høyre. Du ser det over hele Europa, sier hun.

Skal Europa fungere etter valget, må sentrumsorienterte partier ifølge Vestager danne en stabil koalisjon som er i stand til å forhindre at ytre høyre får innflytelse.

Skjer ikke det, frykter hun at helt grunnleggende prinsipper som rettsstat, pressefrihet og likestilling skal komme under press.

– Sentrum har plikt til å samarbeide om det grunnleggende.

Møter få lobbyister

Som konkurransekommissær er Vestager blitt beryktet for sin knallharde linje i saker mot amerikanske teknologigiganter som Apple.

Men presset fra bransjen har vært håndterbart, mener hun.

– Jeg har kanskje følt det mindre fordi jeg møter veldig få lobbyister, sier Vestager.

Hun beskriver Brussel som en boble der journalister, politikere, byråkrater, lobbyister og aktivister har skapt sitt eget økosystem.

– Men vi har jobbet mye for å sikre at virkelighetsforståelsen vår ikke begrenser seg til Brussel-bobla.

Skulle gjerne ha reist mer

Ett av grepene Kommisjonen har tatt, er å arrangere dialogmøter over hele Europa. Det har vært veldig meningsfullt, mener Vestager.

Men 51-åringen innrømmer at hun har kunnskapshull.

– Den delen av Europa jeg kjenner minst til, er Sentral- og Øst-Europa. Jeg dro dit på interrail som ungdom og besøkte Praha og Budapest. Men i mine voksne år har jeg for det meste reist i Vest-Europa, sier Vestager.

De siste årene har hun reist mye som konkurransekommissær. Men for det meste er det ministre, politikere, journalister og organisasjoner hun har møtt.

Det hun angrer mest på, er at hun ikke har reist mer utenfor hovedstedene. Det tror hun kunne gitt henne en bedre forståelse av hvor forskjellige liv europeere lever.

– Jeg mener det er viktig å ha denne følsomheten for forskjellene, sier hun.

Powered by Labrador CMS