Klarer vi å bekjempe de kontinuerlige distraksjonene, kan vi klare å beholde oppmerksomheten på de viktigste og mest meningsfulle oppgavene, skriver effektivitetskonsulenten Maura Thomas i Harvard Business Review

Unngå avbrytelser, få gjort noe

Publisert: 9. desember 2019 kl 07.22
Oppdatert: 9. desember 2019 kl 08.26

Klarer du å konsentrere deg om en oppgave i lengre tid av gangen? Eller avbrytes du av bråk i kontorlandskapet, henvendelser fra kolleger, epostvarsler og meldinger på jobbchatten?

Kanskje avbryter du også deg selv i arbeidet, for å sjekke epost eller Facebook?

I så fall er du ikke alene. Multitasking, skiftende fokus og avbrytelser har blitt en del av arbeidsrutinen for mange.

«Dette er en oppskrift på utbrenthet, fordi det er framdrift som driver oss», skriver Maura Thomas i en artikkel i Harvard Business Review. Hun er konsulent, foredragsholder og forfatter av blant annet boka «Personal Productivity Secrets».

Hindrer dypjobbing

Thomas mener konstant distraksjon i dag er det største hinderet for å oppleve jobben som meningsfull og tilfredsstillende. Det fører til oppstykkede tanker og ufullførte oppgaver, og får oss til å føle oss overveldet og slitne.

Dette er en oppskrift på utbrenthet, fordi det er framdrift som driver oss

Saken fortsetter under annonsen

Det hindrer oss også i å gjennomføre mer mentalt krevende oppgaver som krever konsentrert oppmerksomhet over tid, det den amerikanske professoren Cal Newport har kalt dypjobbing (deep work).

Dessverre har avbrytelser blitt en vane for mange av oss. Når en oppgave tar lang tid eller blir krevende, strekker vi oss lett etter mobiltelefonen.

Tre råd for økt konsentrasjon

Maura Thomas mener at veien til økt produktivitet ligger i å øve oss på å gjøre en ting av gangen, styre oppmerksomheten og bryte distraksjonsvanene.

Hun gir tre råd for å lykkes med dette:

1. Legg merke til uvanen. Følg med på hvor ofte og hvorfor du lar oppmerksomheten din bli stjålet. Noter det på en papirlapp hver gang du lar deg avbryte i en oppgave. Tenk igjennom hva som fikk deg til å miste konsentrasjonen, og noter ned det også.

2. Legg en plan for å holde fokus. Når du vet hva som utløser distraksjonen, kan du finne måter å hindre det. Hvordan unngår du at folk avbryter deg når du trenger å konsentrere deg? Og hvordan motstår du fristelsen til å sjekke epost eller Facebook på mobilen hele tiden? Prøv ut forskjellige strategier for å skjerme deg mot distraksjonene, så ser du etter hvert hva som virker.

Saken fortsetter under annonsen

3. Hjelp deg selv å komme i gang. Det vanskeligste med å få gjennomført en stor og krevende oppgave er som regel å komme i gang. Derfor kan det være lurt å bryte den ned i mindre, overkommelige oppgaver. På to do-listen din bør du ikke bare skrive det store prosjektet, men de konkrete deloppgavene du skal gjøre. Høres det raskt og lett ut er det mer sannsynlig at du faktisk gjør det.

Klarer vi å bekjempe de kontinuerlige distraksjonene, kan vi klare å beholde oppmerksomheten på de viktigste og mest meningsfulle oppgavene. Det mener Thomas er nøkkelen til å bekjempe følelsen mange har av å være utslitt etter jobb uten å ha oppnådd noe.