Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Krav om at ledere må være EØS-innbyggere

Dette kan tvinge selskaper til å endre sammensetningen i ledelse eller styre, mener ESA.

Publisert Sist oppdatert

ESA tar Norge til EFTA-domstolen for kravet om at ledelse av selskaper skal være statsborgere og innbyggere i et EØS-land.

Basert på etablert rettspraksis og tidligere traktatsbruddsprosedyre, mener ESA at disse kravene er i strid med grunnleggende EØS-prinsipper om etableringsfrihet.

Ledere og styret i selskaper med hovedkontor i Norge må ha statsborgerskap og bosted i et EØS-land.

De norske reglene begrenser muligheten som selskaper i andre EØS-land har til å velge sin ledelse. Dette kan tvinge selskaper til å endre sammensetningen i ledelse eller styre, mener ESA.

Begrenser forretningsmuligheter

Kravet begrenser også muligheten som selskaper i andre EØS-land har til å drive forretninger i Norge gjennom underavdelinger, filialer eller datterselskaper, ettersom de ikke får velge ledelsen sin fritt og utnevne dem de ønsker.

«Nasjonalitet og bosted bør ikke være avgjørende kriterier for å velge hvem som skal lede selskaper. Av den grunn er det allerede på plass strenge EØS-regler og kontroll av personer i sensitive sektorer som finansielle tjenester,» skriver ESA i en melding.

Norge offentligjorde nylig et høringsnotat som foreslår endringer av disse reglene. Endringene går i riktig retning men vil ikke fjerne begrensningen i etableringsfriheten fullt ut.

Powered by Labrador CMS