Ledelse

Løft presentasjonen din med tre enkle grep

Publisert Sist oppdatert

I opplevelse er det enorme forskjeller mellom en dårlig og en god presentasjon. En dårlig presentasjon fanger ikke publikum, budskapet blir uklart og tilskuerne sitter ikke igjen med noen ettertanker. En god presentasjon er stikk motsatt. Den skaper engasjement, og publikum har ikke noen problemer med å gjenfortelle budskapet i ettertid.

I arbeidet bak presentasjonen er det derimot ikke så store forskjeller, ifølge Matt Abrahams ved Stanford Graduate School of Business. I en video hos Stanford Business Insights forteller han at det er tre enkle grep som skiller en god og en dårlig presentasjon: struktur, variasjon og omformulering.

1) Struktur

Strukturen i en presentasjon er helt avgjørende, sier han, og trekker fram tre hovedelementer som bør være med å underbygge strukturen i presentasjonen:

  • Hva?
  • Hva så?
  • Hva nå?

Man begynner med å forklare hva det snakkes om, enten det er et nytt produkt, prosjekt eller en ny strategi.

Deretter handler det om å fortelle hvorfor dette er viktig – «hva så?». Ikke hvorfor det er viktig for deg, men hvorfor det er viktig for tilskuerne å være opplyst om dette temaet.

Til slutt vil du forklare hva som skal skje videre – «hva nå?». Her vil du forklare lytterne hvilken rolle de skal spille videre, og hva du forventer av dem.

2) Variasjon

Minst like viktig som strukturen er variasjon – og med det menes variasjon både i stemmebruken og i argumentasjonen.

Monotone foredrag blir fort kjedelige, sier Abrahams, og forklarer at man kan gjøre presentasjonen mye mer spennende gjennom å variere stemmens volum, og gjennom å legge trykk på forskjellige ord.

I argumentasjonen er det også viktig å variere. Du kan bygge opp poengene dine ved å bruke data og statistikk, men gjør du bare det, blir presentasjonen fort ensformig. Suppler med historier og anekdoter for å gjøre innholdet mer levende, anbefaler han.

3) Omformulering

Det siste virkemidlet for å løfte presentasjonen er ifølge Abrahams evnen til å omformulere budskapet, altså å fortelle budskapet på forskjellige måter, både i din egen argumentasjon, men også hvis du mottar spørsmål fra publikum.

Ta imot spørsmålet, og gjenta det med dine egne ord. Da viser du både at du forstår problemstillingen, og det gir deg et utgangspunkt for å svare fra ditt eget ståsted.

Omformulering handler om å vise forståelse, bekrefte at du har forstått poenget, og i tillegg ta samtalen videre uten misforståelser.

Stemmetrening

Logoped og stemmecoach Nina Helleland forteller at stemmen er det viktigste verktøyet man har i en presentasjonssetting. I firmaet sitt Stemmecoaching, hjelper hun kunder med å finne tilbake til sin naturlige stemme.

– Stemmen er ikke noe som er satt. Alle kan endre stemme, uten at det er noe «fake» over det. Det handler enkelt og greit om å finne en autentisk stemme som er din, sier hun.

  • Les hele saken HER. Finn flere nyttige lederverktøy HER.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS