Ledelse

Trygghet og tillit skaper effektivitet i teamet

Nøkkelen til effektive team

Gjør prosjektgruppen din mer effektiv, ved å bygge tillit med disse fire enkle frasene.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet Google driver omfattende undersøkelser av hvordan de får arbeidsteam til å fungere best mulig. Gjennom forskningsprosjektet «Project Aristotle» studerte de hundrevis av egne arbeidsgrupper for å finne hemmeligheten bak et produktivt team, skriver Inc.

Det avgjørende for hvilke grupper som fungerte best, viste seg å være følelsen av trygghet og et klima preget av gjensidig respekt. Folk presterte langt bedre dersom lederen lyktes i å skape et psykologisk sikkerhetsnett gjennom ærlighet, gjennomsiktighet og tillit. Det økte gruppemedlemmenes innsats og kreativitet, fordi de ikke følte seg avvist eller kviet seg for å uttale seg.

Fire enkle setninger

Hvordan viser du dine ansatte at du har tillit til dem og vektlegger deres vurderinger? Her er fire formuleringer du kan bruke for å gjøre medarbeiderne trygge på sin betydning.

1. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe deg?

Hvis du viser at du er villig til å ta i et tak og hjelpe til når det trengs, vil teamet ditt bli mer motivert til å jobbe med og for deg også. Pass bare på å følge opp det du lover!

2. Jeg stoler på din vurdering.

Det høyner produktiviteten og moralen i gruppa dersom lederen viser at de stoler på de ansattes vurderinger. Skal du få tillit, må du starte med å gi tillit.

3. Hva kan jeg gjøre annerledes?

Vis medarbeiderne dine at meningene deres teller. En del av din jobb som leder er å fjerne hindringer for at de ansatte kan nå målene sine. Finn ut hvordan du kan hjelpe dem å oppnå mer.

4. Hva mener du vi bør gjøre nå?

I stedet for å dele ut kommandoer, still heller spørsmål. Ved å starte med å forhøre seg om andres mening, kan man få betydelig økt innsikt. En leder som viser at han eller hun setter pris på andres perspektiv, vinner også fort medarbeidernes lojalitet.

Googles forskning tydet på at det å vise tillit til medarbeiderne og prosessen, er det som er mest effektivt for å skape bedre resultater i team. Som teamleder bør du være åpen for nye ideer, innrømme når du tar feil og si takk oftere. Da vil du se at teamet ditt fungerer bedre og at dere oppnår mer sammen.

Powered by Labrador CMS