Ledelse

Unge ledere prioriterer ikke mangfold

– Vi må innse at vi er forutinntatte, sier prosjektleder for «Årets unge leder».

Publisert Sist oppdatert

I 2019 ser vi en global trend, der mange selskaper anbefaler at virksomheter bør konsentrere seg om diversitet og inkludering. Blant annet konkluderte konsulentselskapet McKinsey i fjor at det er en tydelig sammenheng mellom selskapenes mangfold og voksende økonomiske resultater.

Hva slags instilling har så unge ledere til behovet for mangfold i sine organisasjoner?

En fersk tendensrapport, laget i kjølvannet av konsulentselskapet Assessits kåring «Årets unge ledere 2018» viser at de unge lederne – som er under 40 år – ikke prioriterer dette høyt.

Bare 7,1 prosent av lederne sier de vil fokusere på mangfold i årene fremover.

 

Det bør man revurdere, mener prosjektleder for Årets unge ledere i Assessit, Anne Mørup-Andersen.

– Har du ikke fokus på mangfold, og har du ikke både kvinner og menn i ledelsen går du jo glipp av bedre omsetning, sier hun.

– Så enkelt er det og så vanskelig for mange, åpenbart. Du går glipp av den beste teamsammensetningen, de beste idéene og den beste innovasjonen. Det er ingen garanti for at halvparten av de beste medarbeiderne – de beste kvinnene – vil søke seg til din virksomhet hvis de ikke ser sannsynlige eller potensielle karrieremuligheter i fremtiden. Dette handler både om økonomi, merkevare og ikke minst å sikre din beste kompetanse for fremtiden.

Handlingsplaner

Mørup-Andersen anbefaler heller bedriftene om å komme i gang med å lage handlingsplaner for å styrke mangfoldet. I første omgang handler det om bevisstgjøring og en erkjennelse om at vi alle, i større eller mindre grad, går rundt med en skjult forutintatthet, mener hun.

Foto Prosjektleder for Årets unge ledere, Anne Mørup-Andersen. Foto: Assessit.

– Kanskje diskriminerer flere enn vi tror i virksomhetens rekrutteringsprosesser? Vi må bli bevisste på våre egne prosesser og valg, og se på dem med nye briller. Deretter må vi tilrettelegge, organisere og trene oss bedre. Det finnes mange metoder og ny teknologi i dag som kan hjelpe oss et godt stykke på vei. Da kan vi unngå at forutinntatthet kommer i veien for gode prosesser, rekrutteringer og beslutninger, poengterer Mørup-Andersen.

Et lyspunkt er imidlertid i sikte: I 2017 var det bare 3,5 prosent av de unge lederne som sa at de ville fokusere på mangfold i årene fremover.

Nå har dette tallet doblet seg.

Hovedfokuset til deltakerne er på effektivisering av arbeidsprosesser (57,5 prosent) og utvikling av ansatte / kunne holde på medarbeiderne (46 prosent).

Powered by Labrador CMS