Ledelse

Det blir nokså tomt for nordmenn på verdens idylliske strender denne sommeren.

Alt du må vite om ferie og korona

Arbeidsgiver kan fastsette ferie for sine ansatte, også de som er permittert. Men som ansatt skal du få varsel om ferieavvikling to måneder i forkant.

Publisert Sist oppdatert

I år tenker nok mange arbeidstakere at de kan droppe den store feriereisen. De får jo ikke dratt til utlandet, så da kan de heller jobbe. Motsatt sitter kanskje ledelsen og tenker at i år er det så stille, at vi må få flest mulig av de ansatte ut i ferie på en gang.

Kan sjefen pålegge deg å ta ferie, selv om Syden-turen gikk i vasken? Kan jeg som sjef bestemme at permitterte skal ta ut ferie?

Ferieloven gjelder i år også

Det er flere spørsmål enn vanlig om årets ferie. Koronasituasjonen har gjort både ansatte og arbeidsgivere usikre på hvilke regler som gjelder.

Dagens Perspektiv har bedt arbeidsrettsadvokat Mari Verling i Advokatfirmaet Kvale om å forklare og berolige om årets ferie, som blir svært annerledes for mange.

Aller først er det bare å understreke: Ferieloven gjelder i år også. Alle har rett til tre ukers ferie i løpet av sommeren. Og du har krav på feriepenger.

– Men vi opplever at flere arbeidsgivere lurer på om de kan bestemme når de ansatte skal ta ut ferie. Tidligere har man kanskje vært veldig fleksibel på dette, men i år vil mange at flest mulig skal ta ferie i de rolige sommermånedene, som er enda roligere i år på grunn av korona, forteller Mari Verling i Advokatfirmaet Kvale. Det generelle svaret på spørsmålet om arbeidsgivers styringsrett over ferieavviklingen er:

– Ja. Arbeidsgiver kan fastsette ferieavviklingen, så lenge det ikke er avtalt noe annet i forkant, sier Verling.

Avtale er avtale, også om ferie

Foto Arbeidsrettsadvokat Mari Verling i Advokatfirmaet Kvale.

Verling understreker imidlertid at det går et skarpt skille mellom allerede avtalt ferie og den ferien som ikke er avtalt. Har du avtalt ferie for lenge siden, i februar for eksempel, så skal det svært mye til for arbeidsgiver å endre dette.

– Men dersom ferieperioden ikke er avtalt, kan arbeidsgiver langt på vei bestemme når den skal tas ut, sier arbeidsrettsadvokaten.

Endring av allerede avtalt ferie er ifølge Verling svært vanskelig for både arbeidsgiver og ansatt å kreve. Det kan kun gjøres dersom det oppstår en uforutsett situasjon. Korona i seg selv er ikke nok.

– Men det var kanskje en slik situasjon for sykehusene i mars. Er situasjonen prekær, kan arbeidsgiver kalle tilbake mannskaper som har ferie eller nekte ansatte å ta ut avtalt ferie. Men som sagt, det skal veldig mye til, sier Verling.

Dette gjelder for øvrig også «andre veien». Som arbeidstaker kan du ikke kreve å endre avtalt ferie fordi du ikke kommer deg til Syden i år.

– Men man kan bli enige seg imellom om å endre ferien. Det er det ingenting i veien for.

Selv om arbeidsgiver kan pålegge sine ansatte å ta ut ferie når det passer best for arbeidsgiver, skal ferieavviklingen også drøftes med de ansatte eller de tillitsvalgte. Dessuten heter det i ferieloven at de ansatte kan kreve at ferie skal fastsettes med to måneders varsel.

– Derfor er det lurt å få på plass bedriftens ferieplaner så fort som mulig, dersom du som arbeidsgiver mener det er viktig at så mange som mulig tar ferie i juli og august for eksempel, sier Mari Verling.

Dersom ferieperioden ikke er avtalt, kan arbeidsgiver langt på vei bestemme når den skal tas ut

Også permitterte kan pålegges ferie

– Hva men hvis man er permittert? Kan man pålegges ferie da?

– Ja, arbeidsgiver kan også pålegge at permitterte tar ut ferie.

– Har du ferie mens du er permittert, så settes permitteringen på pause. Da får du feriepenger, og ikke dagpenger. Så fortsetter permitteringen etter ferien, dersom man da ikke skal tilbake i jobb.

– Man får altså feriepenger, selv om man er permittert?

– Ja, feriepenger er jo oppspart lønn som du som ansatt har krav på.

Man kan være permittert i maksimum 26 uker. Dersom man har ferie i løpet av permisjonsperioden, skyves permitteringstiden ut med like mange dager som man har ferie.

Mari Verling minner også om at man ikke opptjener feriepenger når man «går på dagpenger».

– Det mange vil merke neste år er at man ikke får feriepenger for den tiden man har vært permittert i år. Hvis du da er permittert i 26 uker nå i 2020, så får du i praksis bare halvparten av de feriepengene du er vant til å få i 2021, understreker hun.

Som ansatt er du sikret feriepenger

– Det hevdes at mange bedrifter risikerer å gå dukken hvis de må betale feriepenger i år. Men er det mulig å «slippe unna» og for eksempel utsette feriepengeutbetalingen?

– Nei. Feriepenger er penger den enkelte har tjent og dermed har krav på. Dersom arbeidsgiver faktisk går konkurs, så er du sikret feriepenger og annen lønn du har til gode gjennom Lønnsgarantifondet, sier Verling.

– Men saksbehandlingen i Lønnsgarantifondet kan ta lang tid, opp til flere måneder. Så det er uansett ingen gunstig situasjon.

Nyttig feriekunnskap

  • I utgangspunktet bestemmer arbeidsgiver når ferie skal avvikles. Arbeidstaker kan kreve tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september, men arbeidsgiver fastsetter det nærmere tidspunktet, dersom ikke annet er avtalt spesielt.

  • Arbeidsgiver kan ikke avlyse, utsette eller forlenge avtalt ferie for sine ansatte dersom det ikke er oppstått en spesielt «uforutsett hendelse».

  • Arbeidsgiver kan fastlegge ferieavvikling, men skal drøfte tidspunkt med den/de ansatte. Blir man ikke enig, skal arbeidsgiver varsle om når ferien skal tas ut senest to måneder før ferien begynner. Ferieloven åpner imidlertid for at arbeidsgiver kan fastsette ferie med kortere frist dersom det foreligger «særlige grunner». Driftsmessige utfordringer som følge av covid-19-situasjonen kan være en særlig grunn som gjør det mulig med en kortere varslingsfrist.

  • Ferie skal avvikles selv om den ansatte er permittert. Husk at man ikke tjener opp feriepenger for neste år under permisjonstiden.

  • Arbeidstaker har ikke rett til å avlyse eller ta ut kortere ferie enn avtalt på grunn av avlyste ferieplaner. Unntaket er hvis du blir syk eller permittert i ferien.

  • Hvis man blir syk eller må i karantene grunnet mistanke om korona har man krav på utsatt ferie.

  • I skrivende stund vil du bli pålagt ti dager i karantene dersom du har vært i utlandet. Hvis du blir pålagt karantene fordi du med viten og vilje har brutt nasjonale reiseråd, kan du tape retten til sykepenger. Du vil da også kunne nektes sykepenger i karantenetiden.

  • Dersom både arbeidstaker og arbeidsgiver ønsker det, er det mulig å legge ferien senere på året enn vanlig. Ferieloven åpner også for at arbeidsgiver og arbeidstaker kan avtale å overføre to uker – halvparten av den lovfestede ferien – over til neste år.

  • Ferielovens utgangspunkt er at feriepengene skal utbetales når ferien avvikles. Av praktiske årsaker utbetaler arbeidsgivere gjerne feriepenger samlet én gang i året (oftest i juni).

  • Feriepenger opptjenes forskuddsvis; det vil si at feriepengene for ferien i 2020 er opptjent i 2019, selv om de altså først skal utbetales i år. Feriepenger utgjør 10,2 prosent av utbetalt lønn/arbeidsvederlag.

Kilder: Regjeringen.no, Econa, LO.

Powered by Labrador CMS