Ledelse

Er ledere som liker å drive med risikosport på fritiden bedre til å skape innovasjon på jobb?

Dette kjennetegner de innovative lederne

Kan alder, bakgrunn eller fritidsinteresser avsløre hvilke ledere som klarer å skape endring og nytenkning i organisasjonen?

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Både personlighet, bakgrunn og fritidsinteresser kan si noe om lederes innovasjonsevne og resultater.

Det skriver professor II ved BI, Koen Pauwels i BI Business Review. Han har sammen med flere forskere gjennomgått forskning som er gjort på sammenhengen mellom topplederes personlighet og fritidsinteresser og hvilken innovasjonsevne og resultater de kunne vise til.

Her er noen av hovedfunnene:

  • Alder: Flere studier viste at yngre toppledere var mer aggressive i sin tilnærming. De eldre var mer bekymret for sin økonomiske og profesjonelle sikkerhet, og tok i mindre grad i bruk innovative strategier.

  • Utdanning: Enkelte studier tydet på at toppledere med høy utdanning var mer innovative enn andre, og derfor også ofte forbedret avkastningen.

  • Fritidsinteresser: Flere studier viste at de som hadde høy selvtillit og behov for adrenalinkick på fritiden også er mer innovative på jobb. Pauwels peker likevel på at det kan bli for mye av det gode, hvis lederen har en tendens til å overvurdere egne evner til å ta gode beslutninger og kontrollere situasjoner.

  • Militær bakgrunn: Selskaper som ledes av personer med militær bakgrunn innoverer generelt mindre, og har i noen tilfeller svakere resultater, ifølge gjennomgangen til Pauwel. Han peker på at det kan skyldes en disiplinert og noe byråkratisk lederkultur i militæret.

Selskaper som ledes av personer med militær bakgrunn innoverer generelt mindre, og har i noen tilfeller svakere resultater

Pauwels understreker at det fortsatt er mye vi ikke vet eller kan konkludere noe om, som blant annet betydningen av toppledernes kjønn. Der spriker forskningen i alle retninger, skriver han.

En svakhet Pauwel peker på ved disse studiene er at de ser på lederen som enkeltindivid og ikke på sammensetningen av hele ledergruppa.

Han oppfordrer de som rekrutterer til lederstillinger å finne ut hvilke kvaliteter selskapet trenger og sette sammen en ledergruppe som samlet sett representerer disse.

Powered by Labrador CMS