Ledelse

Enkle grep ga bedre ledelse

– Alle trenger oppfølging, også selvgående ledere, mener organisasjonsdirektør.

Publisert Sist oppdatert

Satsing på lederutvikling og trening har båret frukter for Sparebank1 Utvikling. En fersk medarbeiderundersøkelse bedriften har gjennomført blant alle sine 300 ansatte viser en markant økning i tilfredshet med bedriftens ledere, forteller organisasjonsdirektør Caroline Horn.

– Etter å ha jobbet med dette over tid var økningen i tilfredshet såpass høy at den kan tilskrives utviklingsarbeidet vårt, sier hun.

Horn forteller at samtlige ledere i bedriften har vært inkludert i utviklingsarbeidet. Treningen har foregått med enkle verktøy og metoder. Arbeidet har vært praktisk rettet, og det har vært fokusert lite på teoretiske problemstillinger.

– Vi har forholdt oss til felles verktøy og språk, har jobbet i små grupper og har diskutert egne erfaringer. Dette har bidratt til at vi har kunnet løfte alle samtidig. Arbeidet har foregått i et trygt miljø, med vekt på relasjoner og kommunikasjon som den røde tråden gjennom opplegget. Lederne har dannet læringspar, forteller Horn.

Hun understreker at alle trenger oppfølging, også selvgående ledere.

Viktig å ta seg tid

Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært at det er viktig å ta seg tid til å skape slike arenaer, og at man bruker disse til å diskutere ledelse. Den konkrete effekten av arbeidet er et tydeligere språk, og bedre relasjoner på tvers i organisasjonen.

– Vi har skapt en høyere bevissthet om ledelse. Da vi tok i bruk disse verktøyene vokste det frem mer tilfredshet med lederne blant de ansatte. Det var overraskende at vi kunne få til dette med enkle verktøy. Arbeidet har skapt et momentum i bedriften, sier hun.

Foto Organisasjonsdirektør i Sparebank1 Utvikling, Caroline Horn. Foto: Privat.

Horn har også tidligere gjennomført prosjekter innen HR og ledelse som har gitt resultater i Sparebank1-systemet. I 2017 oppnådde Sparebank1 Forsikring betydelig bedre samarbeid og produktivitet etter å ha gjennomført et seks måneders pilotprosjekt.

Samhandlingsledelse

Før utviklingsløpet, som foregikk gjennom høsten 2018 og våren 2019, hadde det vært lite bevisst satsing på ledelse i bedriften over tid. Bedriften hadde også skåret relativt lavt på tidligere organisasjonsundersøkelser. Da erkjente man at behovet for å utvikle de relasjonelle evnene i bedriften var stort.

Foto Sparebank1 Utvikling

I praksis ble lederne samlet i grupper på åtte personer. Det var totalt fem parallelle veiledningsgrupper. Alle grupper hadde 8 samlinger over 10 måneder. Lederne dannet læringspar som fulgte hverandre gjennom programmet. Det ble benyttet et digitalt støtteverktøy; MeBook, som er utviklet av lederrådgivningsfirmaet Alaric. Støtteverktøyet fungerte som en digital coach, med personlige handlingsplaner og oppgaver.

– Tilbakemeldingene fra deltakerne gikk blant annet ut på at det var nyttig å få tid til å gjøre refleksjoner over egen lederatferd og at man fikk muligheten til å utveksle erfaringer med andre, sier Horn.

Resultatene viser tydelige forbedringer innen områder som engasjement, endringsvillighet, gjennomføringsevne og ledelse.

Foto Sparebank1 Utvikling

Indeksen for 2019 er basert på samtlige spørsmål. Indeks for «Norge» er basert på de fire første spørsmålene.

Foto Sparebank1 Utvikling
Powered by Labrador CMS