Ledelse

Gjør en innsats for å fremme selvlederskap i teamet ditt

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Det svenske magasinet «Chef» har en Facebook-gruppe der deltagerne diskuterer ledelse under koronakrisen. Innlegget som har fått flest kommentarer er ifølge sjefredaktør Cissi Elwin et innlegg om selvlederskap.

Det var HR-leder Sofia Brax som skrev innlegget.

Hun sier til Chef at hun tror at selv om organisasjonen og lederen kan gjøre mye, så handler det om å som individ finne sine egne styrker og om å kunne påvirke «den her følelsen av maktesløshet som har oppstått».

Brax har laget et kurs om hvordan man som leder kan bidra til økt selvlederskap i teamet sitt, skriver Chef på sine hjemmesider.

På det individuelle planet anbefaler Brax lederne å starte her:

  • Beskriv nåsituasjonen
    La medarbeiderne beskrive hvor de er mentalt. Still spørsmål som: hvordan ser arbeidssituasjonen din ut? Hvordan føler du deg i situasjonen? Hvordan hadde du det for et halvt år siden? Hva er annerledes? Hva trenger du for å komme videre?
  • Verdivurderinger
    Spør medarbeiderne: Hva er viktig for at de skal ha det bra? Hva trenger de for å utvikles, hva er deres overordnede mål?
  • Motivasjon til å lede seg selv.
    Med henvisning til selvbestemmelsesteori får ledere her en påminnelse om fire ingredienser som er viktige for at man skal kunne motivere seg selv:
    - Autonomi: du skal kunne påvirke og styre hvordan du legger opp dagen din, og ditt liv
    - Tilhørighet: vi er flokkdyr. Vårt behov for å tilhøre en gruppe er fundamentalt og føler du deg utenfor så leger du all din energi på å få tilhøre gruppen.
    - Kompetanse: å kjenne at du er til for noe, at du får bruke dine kunnskaper og ferdigheter
    - Bekreftelse: å få tilbakemelding på at man ikke er helt ute og sykler, men blir bekreftet

Brax mener at du som leder, med støtte fra HR-avdelingen hvis dere har dette, bør lede prosessen.

Hun anbefaler videre at medarbeiderne først får tenke igjennom de spørsmålene som tas opp, og at de deretter skriver ned sine tanker. «Når mennesker skriver får man ofte frem annen informasjon, som ligger dypere i oss enn det vi først tenker på», sier Brax til Chef.

Medarbeiderne skriver ned sine tanker

Først deretter diskuteres tematikken i gruppa. Hvor åpne medarbeiderne tør å være, vil avhenge av tryggheten og tilliten i gruppa.

Først jobbes det med den enkeltes situasjon, bidrag og ønsker. Individuelt først, så i gruppa.

Deretter diskuteres dette opp mot teamets og organisasjonens overordnede mål. Igjen: Individuelt først, så i gruppa.

HR-lederen oppfordrer ledere til å sette av et kvarter hver fredag til å følge opp hver enkelt, mens møter med teamet holdes en gang i kvartalet. Utover dette jobber deltagerne sammen i par.

Powered by Labrador CMS