Ledelse

– Har gjort strategiske feilvalg

Tre profilerte ledere er ferdige, opp mot 20 millioner skal spares og publikum faller fra. Hva skjer i Norges største fotballklubb?

Publisert Sist oppdatert

Rosenborg tar store grep i ledelsen, etter to sesonger med mye uro. At de handlet i denne situasjonen handler blant annet om strategiske feilvalg, mener leder av Trenerforeningen, Teddy Moen.

2019 var en vanskelig sesong for Norges største fotballklubb. Etter den opprivende prosessen med sparking av trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun, som endte med offentlig rettssak og forlik, satte styreleder Ivar Koteng og Rosenborg-ledelsen sin prestisje i å hente Haugesund-trener Eirik Horneland. Rekrutteringsprosessen endte i en ny konflikt: Haugesund ønsket ikke å frigi sin suksesstrener like før sesongstart.

Da Horneland endelig kom på plass, fortsatte uroen i klubben. Denne gangen handlet det om bruken av klubbens dyreste spiller, Niklas Bendtner. Superstjerna ble plassert på benken, og deretter i fryseboksen. For godt. Det tok også svært lang tid før Horneland fikk satt sitt preg på laget, og poengfangsten var skral. Den trange starten Horneland opplevde resultatmessig bidro til ytterligere uro rundt klubben, og publikum begynte å falle fra. Det gikk ikke lang tid før Horneland og Koteng forstod at denne sesongen ville bli noe utenom det vanlige for Rosenborg.

Det ble tatt grep for å slukke brannen i Rosenborg: Horneland, som hadde endret den statuttfestede 4-3-3-formasjonen til legenden Nils Arne Eggen, nølte ikke med å krype til korset for å prøve å hanke inn poeng. Det lyktes han med, selv om Rosenborg aldri var i nærheten av å kjempe om tittelen i hans første sesong som trener.

Det ikke endte så verst: Klubben klarte å krige til seg tredjeplassen som gir billett til Europa League-kvalifisering, og dermed også gode inntekter. Det kommer godt med for en klubb som ifølge daglig leder Tove Moe Dyrhaug skal kutte opp mot 20 millioner kroner. En av de få trønderne på laget, Pål André Helland, oppsummerte sesongen slik overfor Eurosport sent i november: «Hver en jævel på kontorene her skal gå en runde med seg selv». Den lokale helten tilbragte for øvrig mesteparten av sesongen på benken, og skal være på vei vekk fra klubben, ifølge NRK.

– Få lykkes, uansett hvor dyktige de er

Å være trener i Rosenborg er den mest utfordrende trenerjobben i Norge, ved siden av å trene det norske A-landslaget, mener leder for Trenerforeningen, Teddy Moen. Som RBK-trener møter man det største presset og de høyeste forventningene.

– Uansett hvem som kommer inn, møter de en krevende hverdag. Svært få lykkes, uansett hvor dyktige de er. Historien viser at trenerne som oftest blir skjøvet ut før kontraktene deres går ut, sier Moen.

Han påpeker at Eirik Horneland hadde en annen inngang til sin trenerjobb enn mange av hans forgjengere hadde: De som ansatte ham hadde tillit til ham, og hadde så lyst på ham at de kjøpte ham fra en annen kluibb. I tillegg erkjente RBK-ledelsen at klubben hadde behov for å bygge seg opp igjen på lang sikt.

Med stor tillit og god nok tid til å utføre jobben sin kan Horneland få muligheten til å leve opp til forventningene, poengterer Moen.

Men trygge og stabile rammebetingeler er ikke nødvendigvis det som preger fotballen. Personene som hentet Horneland er sannsynligvis ute av klubben når sesongen starter. En slik situasjon kan på generelt grunnlag føre til både endringer i strategier, planer og trenervalg, ifølge Moen.

– Det kan bety at tilliten til trenerne svekkes. De nye lederne trenger ikke nødvendigvis å ha den samme lojaliteten og eierskapet til ansettelsen. Det er også vanlig at nye ledere kaster nye blikk på virksomheten, og dermed ønsker å gjøre endringer. De kan ha mer tillit til andre trenerkandidater. Mange er spente på hva som vil skje i Rosenborg nå, sier han.

Strategiske feilvalg

Ifølge Moen har ledelsen i Rosenborg foretatt noen strategiske feilvalg, som nå hjemsøker klubben: Sparkingen av trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun samt håndteringen i etterkant har gjort noe med klubbens omdømme.

– Ingebrigtsen-saken har ført til tap av omdømme, uro, endringer i administrasjonen, skittentøyvask i media, vanskeligere arbeidsforhold for nye trenere og uklarhet om spillestil. Saken har fått dramatiske følger, sier han.

I dagens situasjon kan det være lurt å stoppe opp for å ta en nærmere titt på virksomhet og drift, og skaffe seg en oversikt over hvordan klubben drives, mener Moen. Da er ledelse viktig:

– Gode fotballspillere er avhengige av gode ledere og trenere for å fungere best mulig. Spillerlogistikk er en viktig del av dette. En klubb som Sarpsborg 08 har vært dyktige på dette. Med sportssjef Thomas Berntsen i spissen har dett vært gjort en god jobb med å løfte en klubb som ble stiftet i 2008 – fra lavere divisjoner – til europacupspill i 2018, eksemplifiserer han.

Før hadde Rosenborg økonomiske muskler til å kjøpe de beste spillerne i Norge samt relativt gode spiller i utlandet, på grunn av sin suksess i Europa. Slik er det ikke lenger.

– Norske klubber har ikke råd til dette i 2020. Overgangssummene fra utlandet er for høye for en klubb som Rosenborg, sier han.

Forventninger

Teddy Moen forteller at resultatene Rosenborg oppnådde i 2019 var relativt gode isolert sett, men påpeker at supportere og interessegrupper forventer mer enn bare resultater.

– De fleste norske klubber har omgivelser som har høyere forventninger enn bare resultater. De vil også at klubben skaper begeistring gjennom prestasjoner. De ønsker lokale spillere på laget, og dermed styrke den lokale identiteten, sier han.

Ofte er forventningene langt høyere enn det klubbene har muligheten til å innfri, påpeker Moen, som mener at én av årsakene til dette er at klubbene overselger produktet sitt.

– Spillestil er også viktig. Det må ikke være festfotball. Publikum kan godt være fornøyde med at laget deres har funnet en effektiv måte å oppnå resultater på, forklarer han, og legger til at sunn økonomisk drift også er viktig for hvordan klubben blir oppfattet i lokalmiljøet.

Rosenborg er klubben i Norge med de høyeste målsetningene: klubben skal kvalifisere seg for Champions League. Det er et vanskelig mål å nå, mener Moen:

– Klubben har lagt en list som handler om å være inne i det ypperste selskapet i Champions League. Det er en utrolig hårete målsetning, som biter klubben i halen. Selv om de var nær å lykkes i fjor, fikk de se at Europa League er mer enn tøft nok – der de kun har hatt en eneste seier de siste årene, sier han.

Eggen støtter Koteng

13. februar er det årsmøte i Rosenborg. Der blir ikke nåværende styreleder Ivar Koteng gjenvalgt. Det kom som en bombe for fotball-Norge at Rosenborgs valgkomité traff denne beslutningen. Koteng har vært omstridt, og få vil beskrive ham som konfliktsky. Selv om publikum på Lerkendal har murret over både Kotengs og sportsdirektør Bjørnebyes disposisjoner, var det få som så dette komme. Nå hadde ledelsen startet et løp, med den nye treneren de ønsket og et langsiktig mål om å ta tilbake tronen i Norge og å kunne hevde seg i Europa igjen. I stedet var det konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, som ble innstilt som ny styreleder rett før jul. Tidligere generalsekretær i Norges fotballforbund, Karen Espelund, trer også inn i RBK-styret sammen med Marit Bjørgens suksesstrener, Svein Tore Samdal.

Flere har støttet Ivar Koteng for å få lov til å fortsette som leder, blant andre Nils Arne Eggen og Rune Bratseth. Nylig kunne NRK fortelle at tidligere styreleder Finn Hellandsjø vurderer benkeforslag for Koteng på årsmøtet hvis ingen andre gjør det.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS