Ledelse

Aller størst utbytte av pausene fikk de som så morsomme videoklipp, ifølge forskning publisert i Journal of Occupational Health Psychology i år.

Derfor bør du se kattevideoer på YouTube i arbeidstida

Korte pauser i løpet av arbeidsdagen har en målbar effekt på energien vår, og noen pauser er mer effektive enn andre.

Publisert Sist oppdatert

Unner du deg noen pusterom i løpet av arbeidsdagen, eller er du blant de som bare kjører på og prøver å få ting oppgavene unna så raskt som mulig?

Ny forskning tyder på at det kan være verdt å legge inn små avbrekk, for å hente krefter til videre innsats. Men hvor lange pauser er nødvendig, og hva bør du bruke tiden på?

Meditasjon eller tøysevideo?

Dette er undersøkt i en studie som ble publisert i Journal of Occupational Health Psychology i år, som også nylig er omtalt hos Psykologisk.no.

Forskerne ga et stort antall forsøkspersoner oppgaver som krevde intens konsentrasjon. Deretter fikk en gruppe pause der de fikk se morsomme videoer, en gruppe fikk se en meditasjonsvideo og en gruppe fikk beskjed om å utføre en annen arbeidsoppgave.

I tillegg var det en kontrollgruppe som ikke fikk noen pause. Det var også forskjell på hvor lang pause deltakerne fikk, enten 1, 5 eller 9 minutter.

Først og fremst fikk forskerne bekreftet at det er lurt å ta seg tid til pauser.

«Alle typer pauser hadde i det minste en liten effekt når det gjaldt påfyll av energi og oppmerksomhet», oppsummerer forskerne selv i forskningsartikkelen.

Alle typer pauser hadde i det minste en liten effekt når det gjaldt påfyll av energi og oppmerksomhet

Full restitusjon

Men ikke nok med det. Noen typer pauser hjalp deltakerne å bli helt restituerte, slik at de følte seg like opplagte som før de startet på den krevende oppgaven.

Aller størst utbytte fikk de som så morsomme videoklipp, uavhengig av hvor lang pause de hadde. De rapporterte også at de likte pausene ekstra godt.

Det viste seg også at de som brukte pausen til å utføre andre oppgaver også fikk ny energi. Det å veksle mellom ulike typer oppgaver kan dermed også hjelpe hvis man er sliten og utmattet i løpet av arbeidsdagen, i hvert fall på kort sikt.

Alt i alt kan det altså være lurt å ta seg tid til pauser eller bytte til en annen oppgave hvis man begynner å bli sliten, for å fylle på med ny energi og skjerpet fokus.

Powered by Labrador CMS