Ledelse

Kristine Hofer Næss, styreleder i ODA, og Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia åpnet kåringen.

Kåret Norges 50 fremste teknologikvinner

Det hadde kommet inn rekordmange forslag da Abelia og ODA-nettverket for fjerde år på rad kåret de 50 fremste kvinnene innen teknologi i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å motivere flere jenter til å søke seg til teknologijobber, og å motivere de som er i denne bransjen til å ta på seg nye utfordringer, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia og juryleder for kåringen.

Se hele lista over Norges 50 fremste tech-kvinner nederst i saken.

Kvinneandel på stedet hvil

Ifølge en undersøkelse Kantar har gjort for ODA-nettverket er det fortsatt bare 29 prosent kvinner i teknologiske yrker i Norge i dag. Det er noe av det de håper å gjøre noe med gjennom den årlige kåringen.

– Det er for få kvinner i teknologibransjen i dag. Og det har dessverre stått på stedet hvil de siste ti årene, sier Søreide.

Det er Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, og det nordiske ODA-nettverket for kvinner i teknologiyrker, som står bak kåringen.

I juryen hadde de fått med seg blant annet Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Schibsted Media Group og Berit Svendsen, utenlandssjef i Vipps.

Bedriftene må også bli flinkere til å løfte kvinner

Abelia-sjefen etterlyser også større innsats fra næringslivet.

– Bedriftene må også bli flinkere til å løfte kvinner innenfor dette feltet.

Fokus på nye talenter

I år fikk de inn rekordmange forslag til hvem som burde inngå på lista. Totalt var det 574 kvinner som ble foreslått, det var 200 flere enn i fjor. For første gang var kåringen også åpen for kvinner som jobber i offentlig sektor.

– Hva har dere lagt vekt på når dere har satt sammen lista?

– I år har vi spesielt hatt fokus på å løfte nye talenter. Vi har lett etter dyktige kvinner som har sentrale roller innen teknologi og som er gode på å løfte teknologi internt i sine virksomheter, sier han.

Arbeids- og inkluderingsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde også tatt turen til arrangementet. Han la vekt på at større likestilling i teknologibransjen ikke bare var rettferdig, men også bra for business.

– Det er mange grunner til å gi flere kvinner muligheter i teknologibransjen. Men ikke minst trenger vi flere kvinner fordi det vil være bra for de økonomiske resultatene i bransjen, mente han.

– Ikke bare koding

En av de som nådde opp i konkurransen og ble kåret til en av Norges femti fremste teknologikvinner, var Kristina Brend. Hun er utvikler og jobber med robotisert prosessautomatasjon (RPA) i it-konsulentselskapet Webstep. Det betyr blant annet å utvikle teknologiske løsninger for å forenkle arbeidsprosesser, som å digitalisere skjemaer og forbedre databaser.

Foto Fra venstre: Kristine Hofer Næss, styreleder i ODA, en av vinnerne, Krisina Brend, og Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia åpnet kåringen.

Brend er 30 år, utdannet ved Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, og har jobbet i Webstep i to år.

– Det var veldig hyggelig å havne på denne lista, det gir motivasjon til å jobbe videre på dette feltet, sier hun.

Hun opplever fortsatt at kvinner er i mindretall i denne typen stillinger og håper flere jenter velger seg mot teknologi.

– Man trenger ikke være helt enspora på det tekniske. Det er ikke bare koding. Man trenger folk som kan se helheten og se ting i sammenheng. Det er noe for alle der, sier hun.

Hun tror slike kåringer kan bidra til bedre rekruttering av kvinner til teknologiske yrker.

– Det er bra å vise fram rollemodeller. Det viser bredden i hvem som driver med dette, så flere kan kjenne seg igjen.

Man trenger ikke være helt enspora på det tekniske

– Krevende å rekruttere kvinner

Sjefen hennes, administrerende direktør i Webstep Arne Norheim, er stolt over at Kristina Brend nådde opp i kåringen. Han tror det er viktig å ha et mangfold av ansatte, for å skape gode tjenester for alle typer brukere.

– Det er krevende å rekruttere til it-stillinger, og spesielt å få kvinnelige søkere. Selv om vi ønsker flere kvinner er andelen vår fortsatt alt for lav, sier han.

– Hva gjør dere for å få opp kvinneandelen innen teknologiske stillinger i Webstep?

– Vi har ikke vært gode nok, men vi prøver å snu om på dette nå. Jeg tror det er viktig å skape et miljø kvinner kan kjenne seg igjen i og å tenke på hvordan vi formulerer stillingsutlysninger. Fra å bare fokusere på det tekniske, bør vi legge mer vekt på hvilken samfunnsnytte tjenestene våre har, sier han.

Powered by Labrador CMS