Mener ledere glorifiserer sterk indre drivkraft

Redaksjonen
Publisert: 17. februar 2020 kl 10.27
Oppdatert: 17. februar 2020 kl 10.49

Lest om ledelse. Braathen er stipendiat ved Norges Handelshøyskole, og har skrevet om indre og ytre motivasjon i et innlegg hos Dagens Næringsliv.

«Mens indre motiverte ansatte presterer bedre enn sine ytre motiverte kolleger i gode tider, underpresterer de i dårlige. Variasjonen i prestasjonene deres er større – det er større risiko knyttet til indre motiverte ansatte enn de med ytre», skriver Braathen i innlegget.

Han mener videre at du som leder ikke har noen garanti for at indre motivasjon slår lønn.

Utgangspunktet for innlegget er all motivasjonsforskningen som vektlegger de positive sidene ved indre motivasjon, og som konkluderer med at indre motiverte ansatte presterer best.

Braathen mener at dette ikke gjelder i alle situasjoner.

Han viser til forskningsfunn fra Ivan Pavlov, som blant annet viste at jo hardere man lar seg bryte ned av stress, desto hardere er det å komme tilbake igjen. Braathen overfører logikken til motivasjon.

Han skriver at de ytre motiverte, som lett mister motivasjonen, også lett kan gjenvinne den – hvis du «bare betaler dem litt mer».

Saken fortsetter under annonsen

Verre er det med de indre motiverte.

Når de mister motivasjonen, sin indre drivkraft, er det vanskelig å gjenvinne den. Det kan ta lang tid. Kanskje skjer det aldri, mener Braathen.

Motivasjonsforskning er et felt hvor norske fagfolk står mot hverandre. Les mer om tidligere debatter her.