Nicolai Tangen var med på videolink da etterfølgeren til Yngve Slyngstad (nede til høyre) ble kjent.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 
 

Nicolai Tangen blir ny sjef for Oljefondet

Publisert: 26. mars 2020 kl 11.41
Oppdatert: 26. mars 2020 kl 12.08

Norges Banks hovedstyre har ansatt Nicolai Tangen som ny sjef for Norges Banks Investment Management - Oljefondet.

Tangen blir fondets tredje sjef siden oppstarten av dagens organisasjon i 1998. Yngve Slyngstad har ledet fondet siden 2008, og før ham ble fondet ledet av Knut Kjær.

– For meg er det å få muligheten til å lede Statens pensjonsfond utland selve drømmejobben, sier Tangen. 

Han vil etter planen tiltre stillingen i begynnelsen av september 2020.

– Hovedstyret er trygg på at vi med Nicolai Tangen har vi fått den beste kandidaten til å lede Statens pensjonsfond utland, hovedstyrets leder Øystein Olsen.

– Tangen har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode finansielle resultater som internasjonal kapitalforvalter. Han har bred erfaring med forvaltning av aksjer, som er fondets største aktivaklasse, sier Olsen. 

– Drømmejobben

Saken fortsetter under annonsen

Etter at Yngve Slyngstad varslet sin avgang i oktober i fjor, har Norges Banks hovedstyre hatt et bredt søk og en grundig ansettelsesprosess etter hans etterfølger, med støtte fra rekrutteringsselskapet Russell Reynolds Associates.

Tangen er CEO i AKO Capital, som han stiftet i 2005. Selskapet har i dag rundt 70 ansatte og forvalter pengene til universiteter, veldedige stiftelser og familieselskaper. AKO Capital er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

– Det er med stor ydmykhet og stolthet jeg vil videreføre og videreutvikle den imponerende jobben Ynge Slyngstad og teamet i Norges Bank Investment Management har gjort med å både sikre god avkastning på alle nordmenns oljeformue og lede an i utviklingen av ansvarlig eier- og investeringspraksis globalt, sier Nicolai Tangen.

Tangen har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance og mastergrader i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art og organisasjonspsykologi fra London School of Economics. I tillegg har han gått Forsvarets russiskkurs. Tangen vil flytte hjem, skatte til Norge og ha Oslo som arbeidssted ved tiltredelse i Norges Bank Investment Management.

– Gjennom ansettelsesprosessen har Nicolai Tangen demonstrert en dyp forståelse for utfordringene ved å lede Norges Bank Investment Management og utviklingstrekk i det internasjonale kapitalmarkedet, sier Øystein Olsen.

Kunstentusiast

Tangen, som er født i 1966, er på 41. på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene med en nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

I 2005 etablerte han investeringsfondet AKO Capital. 10 prosent av fortjenesten i AKO går til veldedige formål.

Tangen gjennomførte Forsvarets russiskkurs og studerte deretter ved London School of Economics og the Wharton School ved University of Pennsylvania. Han har senere tatt mastergrader i kunsthistorie og sosialpsykologi.

I 2015 ga AKO Kunststiftelse, som Tangen opprettet, Sørlandets kunstmuseum (SKMU) disposisjonsrett til Tangen-samlingen, en kunstsamling på 1500 verk.

Samlingen er planlagt utstilt i Kunstsiloen i Kristiansand, som skal bli et nytt kunstmuseum i en ombygd kornsilo.[1][2] Det nye museet skal etter planen åpnes i 2020.

Oljefondet har tapt 1.330 milliarder

Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, har hatt en negativ absolutt avkastning på 16,2 prosent så langt i år. For aksjer er fallet nærmere 23 prosent i kjølevannet av koronakrisen, opplyste Slyngstad på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Ved markedsslutt onsdag kveld hadde Oljefondet en verdi på 10.127 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

– Det har vært et betydelig fall i verdens aksjemarkeder i løpet av de siste ukene. Når fondets verdi er høyere enn ved årsslutt, er det fordi kronen har svekket seg i like stor grad som aksjemarkedene har gått ned, sier oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Så langt i år har fondet hatt en negativ avkastning på 1.330 milliarder kroner. Slyngstad minnet imidlertid om at dette er mindre enn den positive avkastningen i løpet av fjoråret, som var på rundt 1.692 milliarder kroner.

– Det er spesielle tider i samfunnet. Spesielle tider i økonomien og i verdens finansmarkeder, sier han.

For renteinvesteringer og investeringer i unotert eiendom er verdiene omtrent uendret så langt i år.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no