Ledelse

Bare to av 10 nordmenn sier de vil vurdere å slutte i jobben for å starte for seg selv. Gründerviljen er størst blant eldre.

Norge godt under middels i gründerånd

Norge er et av Europas beste land å starte gründervirksomhet i, men bare to av 10 ­nordmenn sier de vil vurdere å slutte i jobben for å starte for seg selv.

Publisert Sist oppdatert

I en av verdens største arbeidsmarkedsanalyser – Randstad Workmonitor – fremstilles nordmenn som noen av det internasjonale arbeidsmarkedets minst risikovillige til å starte egen virksomhet, til tross for gode rammevilkår.

Rapporten fra bemannings- og rekrutteringsgiganten Randstad omfatter over 25.000 arbeidstagere i privat sektor, fra 33 land.

Blant disse svarer bare to av ti nordmenn at det vurderer å slutte i jobben for å bli sin egen arbeidsgiver.

Dette er langt under det globale snittet. I Sverige er interessen for å starte for seg selv vesentlig større enn i Norge.

Noen flere, 28 prosent av de spurte, sier de vil starte for seg selv dersom de mister sin nåværende jobb.

Glimt fra undersøkelsen

Rangering av land der andel av innbyggerne mener hjemlandet er et godt sted for å starte egen virksomhet:

1. India 86%
2. USA 81%
3. Canada 79%
4. Malaysia 71%
5. Sveits 70%

...7. Norge 69%
...9. Danmark 68%
...13. Sverige 63%

Rangering av land der andel av innbyggerne vurderer å slutte i jobben for å starte egen virksomhet:

1. India 56%
2. Malaysia 48%
3. Mexico 44%
4. Tyrkia 42%
5. USA 41%

...16. Sverige 25%
...20. Norge 21%
...24. Danmark 20%

Totalt 33 land er med i undersøkelsen.

Kilde: Randstad Workmonitor 2017.

Lett å starte noe i Norge

Foto Christian Børresen, markedssjef i Randstad.

Dette er et spørsmål som har undret arbeidslivsforskere, da det Norge i ulike rangeringer skårer høyt som et land der det er enkelt og trygt å starte egen virksomhet og der myndighetene legger godt til rette for entreprenørskap.

Også i Randstad Workmonitor fremstår Norge som et av de beste og tryggeste landene å starte gründervirksomhet i.

Bare Sveits scorer høyere i Europa når folk blir spurt om landet de bor i er et godt sted å starte egen virksomhet.

– Syv av 10 nordmenn synes norske myndigheter aktivt støtter gründerbedrifter, og her scorer vi over det globale gjennomsnittet. Norge er altså et av landene med best forutsetninger for å skape noe nytt, men vi er blant de som er minst villige til å satse. Det sier antagelig mye om nordmenns søken etter trygghet, og om lav arbeidsledighet og våre gode lønns- og sosiale ordninger, sier markedsdirektør Christian Børresen i Randstad Norge.

57 prosent av deltagerne i undersøkelsen på global basis, sier de ville elsket å være gründer, men at risikoen for å mislykkes er for stor. Menn er jevnt over noe mer betenkt over denne risikoen enn kvinner, mens yngre respondenter (18-34) er mer redde for feiltrinn enn ansatte mellom 55 og 67 år.

Vårt inntrykk er at ledere ofte er godt rustet for å lykkes som grunder

Mer gründervilje hos eldre

Det er også interessant å se at viljen til å være med på å skape noe nytt blir større, jo mer arbeidserfaring de spurte har og jo eldre de blir. Eldre gründere har gjerne mer erfaring, og ofte ledererfaring.

– Vårt inntrykk er at ledere ofte er godt rustet for å lykkes som grunder. Som ledere for en virksomhet har du også erfart hva som skal til, slik at du har gode forutsetninger vite hva som kreves og dermed også større realisme til grunderskapet. En ting er å ha en god ide, en annen er å ha den gjennomføringsevnen som skal til for å realisere dette.,sier Christian Børresen i Randstad.

All forskning viser jo også at det er 50-åringene som lykkes som grundere. Ny Analyse sier i en rapport fra i høst at en av fire grundere er over 50, mens amerikanske tall fra MIT Management Sloan School, sier at gjennomsnittsalderen hos de 1000 mest vellykkede oppstartene i USA var på 45

– De fleste nordmenn synes det er naturlig nok det er tryggere å motta fast lønn fremfor å risikere å skape noe selv. Og mange har nok fått med seg at så mye som 75 prosent av norske bedrifter som startes opp, går konkurs i løpet av fem første årene, fortsetter Børresen.

– Men vi ser likevel en økende tendens til at stadig flere ønsker å være sin egen sjef hvis de kunne og hadde våget, også i Norge, sier Christian Børresen.

Powered by Labrador CMS