Julie Brodtkorb, leder for Norges Banks representantskap, på vei inn til Tangen-høringen på Stortinget mandag. 

Terje Pedersen / NTB scanpix
 

 

Brodtkorb

Bekymret for Norges skatteomdømme

Publisert: 10. august 2020 kl 07.51
Oppdatert: 10. august 2020 kl 13.48

Brodtkorb, som leder Norges Banks representantskap, sier representantskapet har bekymret seg for Nicolai Tangens plasseringer i skatteparadis.

Den påtroppende oljefondssjefen eier 43 prosent i selskaper som er registrert på Cayman Island og i Irland.

Under Tangen-høringen på Stortinget mandag uttalte Brodtkorb at representantskapet har uttrykt bekymring rundt dette knyttet opp mot oljefondets eget forventningsdokument om skatt og åpenhet.

– Det er klart at når NBIM (Norges Bank Investment Management, red.anm.) ble pålagt å ha et forventningsdokument om skatt og åpenhet, så er det fordi storting og regjering uttrykte en klar forventning når NBIM investerer. Det er jo for å påvirke åpenhet om skatt og andre forhold, sier Brodtkorb.

Hun legger til at representantskapet ikke ønsker at det å ha en sjef som har plasseringer i skatteparadis, skal svekke Norges holdning.

– Vi forutsetter at Tangens forretningsmessige forhold følger bankens forventningsdokumenter om skatt. Så har vi konstatert at hovedstyret ikke har lagt fram for oss eller offentliggjort hvilke undersøkelser de har gjort, som gjør at de kan konkludere med at så er tilfelle, la hun til på spørsmål fra Arbeiderpartiets Hadia Tajik om Tangens eierinteresser stred med bankens egne regler.

– Forventningsdokumentene er basert på formelle krav fastsatt av regjering og storting, og på den bakgrunn er vi opptatt av at holdninger til plasseringer i skatteparadis fra norsk side ikke svekkes, la hun til.

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no