Ledelse

Erfarne medlemmene vil ofte dominere styremøtet, mens det kan være de nyeste som har mest verdifulle bidrag, fordi de ikke føler den samme lojaliteten til tidligere beslutninger, mener lederutvikler og tidligere kaptein i den amerikanske marinen.

Snu opp-ned på styremøtet, og ta bedre beslutninger

Målet er å få fram størst mulig bredde i synspunkter, før styret tar et valg.

Publisert Sist oppdatert

Måten styremøtene er organisert på, og hvordan medlemmene snakker sammen, har mye å si for hvor gode beslutninger de tar.

Det hevder ledelsesrådgiver og tidligere kaptein i den amerikanske marinen, David Marquet, i boka "Leadership is Language". Boka er omtalt i tidsskriftet Director.

Votere først, debattere etterpå

De fleste styrer behandler en sak ved at styret først diskuterer et forslag de har fått på bordet, og deretter stemmer over det. Men det er ikke den beste måten å gjøre det på, mener Marquet.

– Du får ikke fram et mangfold av synspunkter på den måten, sier han til Director.

Han tar til orde for å snu rekkefølgen opp ned. Ta en avstemning før debatten starter, er hans anbefaling. Dessuten bør ikke spørsmålet være ja eller nei til forslaget.

Du må strukturere møtet for å fremme variasjon i synspunkter

Start med de mest ytterliggående

Slik anbefaler han å gå fram: Lederen bør be alle sette et tall fra en til hundre på i hvilken grad de støtter forslaget og bare skrive det ned for seg selv først, for ikke å påvirke de andre.

Deretter bør diskusjonen starte med at de som har det laveste og det høyeste tallet deler sine vurderinger først, siden de har de mest avvikende synspunktene.

– Du må strukturere møtet for å fremme variasjon i synspunkter, fordi det gjør at beslutningene blir sterkere, sier Marquet.

Mål deltakelsen

Den tidligere kapteinen peker også på en annen utfordring i mange styrer, nemlig at de mest erfarne medlemmene dominerer møtet.

Marquet mener det ofte er de nyeste som har mest verdifulle bidrag fordi de ikke føler den samme lojaliteten til tidligere beslutninger.

Han anbefaler derfor å måle hvor mye hver person snakker i møtene, for å synliggjøre dette og bidra til at alle får delta like mye.

Powered by Labrador CMS