Ledelse

Sommerferie og fri kan gi nye krefter til arbeidshverdagen er tilbake. Men sørg for å ikke la stresset før og etter ferien ødelegge hvilepausen.

Start sommerferien uten stress

Hektisk arbeidsinnspurt? Dette kan du gjøre før, under og etter ferien for å få en skikkelig pause som gir ny energi.

Publisert Sist oppdatert

Endelig nærmer det seg ferie, så du skal få hvilt ut og ladet batteriene. Men for å bli ferdig med alt før ferien, må du kanskje jobbe ekstra intenst i innspurten.

Og når du kommer tilbake fra ferie har det tårnet seg opp med oppgaver du må ta igjen.

Noen ganger kan det føles som om ferien bare skaper ekstra stress.

Ledere sliter med å ta fri

Ikke minst mange ledere sliter med å ta seg fri. Tiden rett før og etter ferien kan bli ekstra hektisk og ødelegge for gleden ved å ta en velfortjent pause.

Det skriver veileder i meditasjon og stressmestring, Tristan Elizabeth Gribbin i Harvard Business Review.

Hun gir råd om hvordan man kan redusere stressnivået før, under og etter ferien:

Før ferien

  • Ro ned gradvis. Ikke vent med å senke stressnivået til ferien har startet. Forsøk å roe ned og ta deg pauser med avslapning allerede når ferien nærmer seg.

  • Prioriter. Lag en liste over hva du absolutt må ha gjort før ferien og planlegg hvordan du skal komme gjennom den. Hold deg til prioriteringene, selv om det dukker opp andre ting.

  • Gi beskjed om ferien. Sørg for at dine overordnede, kolleger og kunder vet når du er borte, og at du planlegger å logge av når du har fri. Da kan de ta opp ting før du tar ferie.

  • Skaff deg en stedfortreder. Finn ut hvem som kan håndtere ting som måtte dukke opp i ferien, slik at du vet at ting blir tatt hånd om.

  • Rydd pulten. Rot og kaos øker stressnivået. Har du et ryddig og oversiktlig kontor er føles det lettere å komme tilbake fra ferie.

  • Skriv en god fraværsmelding. Formuler fraværsmeldingen på e-post slik at det blir minst mulig å ta igjen når du er tilbake. Be folk ta kontakt igjen etter at ferien er over.

Under ferien

  • Sett deg et mål. Prøv å gjøre som du ville gjort på jobben: Bestem deg for hva du vil fokusere på, som å hvile ut, oppleve ting eller være sosial.

  • Logg helt av. Hodet og kroppen slapper mye bedre av hvis du bestemmer deg for å kople helt av. Begrenser du bruken av teknologi generelt er det sannsynlig at du vil få mer ut av friperioden.

  • La deg oppsluke. Kom deg ut i naturen, ut i vannet eller dra på et spa. Denne typen oppslukende aktiviteter som aktiverer alle sanser gjør at folk føler seg mer avslappet etter ferien.

Etter ferien

  • Legg en plan. Bruk den første tiden tilbake på jobb til å lage en liste over prioriterte oppgaver, gjerne allerede før du sjekker eposten. Gi deg selv tid til å få oversikt over det som skal utrettes fremover.

  • Prioriter på nytt. Det er ikke sikkert det du mente var viktigst før ferien fortsatt er det. Oppdater deg på hva som har skjedd siden sist og få ryddet opp i innkomne henvendelser.

  • Sjekk inn med deg selv. Motvirk jobbstresset som lett setter inn når du er tilbake ved å tenke tilbake til de beste ferieminnene og minne deg selv om målet med ferien. Da kjenner du lettere at du har ladet batteriene og er klar for jobbhverdagen igjen.

Powered by Labrador CMS