Ledelse

Pass på at du ikke går i noen av fallgruvene når du starter opp en bedrift sammen med bestevennen.

Tenk deg om før du starter bedrift sammen med bestevennen

Vennskap kan noen ganger komme i veien for å skape en suksessfull oppstartsbedrift.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Med permitteringer og oppsigelser som følge av koronapandemien, opplever mange økt usikkerhet rundt arbeidsforholdet.

En trend fra USA og Storbritannia viser at det aldri før har vært flere som velger å starte opp for seg selv, på tross av at kun en av fem nystartede bedrifter overlever det første året. Kun halvparten av oppstartsbedriftene holder ut i fem år, skriver BBC.

Mange som velger å starte en bedrift, gjør det gjerne med samarbeidspartnere som de kjenner fra før av, gjerne nære venner. Det kan by på utfordringer og rollekonflikt, viser en studie gjennomført av tidligere Harvard-professor Noam Wasserman.

Han studerte 10.000 oppstartsbedrifter, hvor 40 prosent ble grunnlagt av venner. Forskningen hans fra 2012 viste at bedrifter hadde mindre sannsynlighet for å lykkes dersom grunnleggerne var venner.

For hvert sosiale tilknytning en av grunnleggerne hadde til hverandre, økte sannsynligheten for at en av dem ville forlate selskapet med 30 prosent.

Still tøffe spørsmål

Det kan være veldig komfortabelt å ha en venn til å støtte seg på når man starter noe nytt. Wasserman forklarer at vennskap enten kan styrke lederteamet eller ødelegge både bedriften og forholdet.

Forskningen hans viser at det man får en mer stabil ledergruppe når personene ikke kjenner hverandre fra før av. Kollegaer som bestemmer seg for å starte en bedrift sammen vil også være mer stabil enn to venner som gjør det samme.

– Fremmende har være forventninger til hverandre. Man er mindre bekymret for å sette forholdet i fare ved å stille vanskelige spørsmål eller ta opp problemer, sier han til BBC.

Selskaper som er grunnlagt av venner har større sjanse for å mislykkes fordi grunnleggerne er altfor selvsikre eller uforberedte.

– Når venner starter en bedrift tror de ofte at det sterke forholdet vil garantere bedriftens suksess. Problemet er at venner ofte ikke kjenner hverandre under profesjonelle omstendigheter, sier han.

Vi antar at vi kjenner våre venner, men har du noen gang sett din beste venn i en arbeidssammenheng og vet hvordan vedkommende oppfører seg?

Wasserman oppfordrer gründere til å snakke med flere potensielle forrretningspartnere før de bestemmer seg for en person for å være sikker på at arbeidsforholdet vil være konstruktivt.

Powered by Labrador CMS