Ledelse

Navn i uken: Generalsekretæren i Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Ghebreyesus.

«Test, test, test»

Det er frasen Tedros Ghebreyesus har blitt kjent for den siste uken.

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretæren i Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at du «ikke kan bekjempe ild i blinde», og understreker at det ikke er mulig å få kontroll på koronapandemien uten å vite hvem som er smittet og ikke.

– Jeg har en enkel beskjed til alle land: Test, test, test. Test ethvert mistenkt tilfelle, oppfordret han under en pressekonferanse i Genève mandag. Og dermed satt han fyr på koronadebatten i en lang rekke land, også i Norge, der helsemyndighetene foreløpig har valgt å kun teste såkalt «utsatte grupper».

Tedros Adhanom Ghebreyesus er en etiopisk politiker og akademiker som har vært generaldirektør for Verdens helseorganisasjon siden 2017. Han har tidligere vært både helseminister (2005 til 2012) og utenriksminister (2012 til 2016) i Etiopia.

Ghebreyesus ble utdannet lege fra Universitetet i Asmara i Eritrea i 1986, og ble raskt en internasjonalt anerkjent malariaforsker.

Som helseminister i Etiopia tok Ghebreyesus store grep, og gjennomførte en rekke helsepolitiske reformer, noe som ga millioner av etiopiere adgang til helsetjenester de tidligere ikke hadde hatt. Han sørget for eksempel for å utdanne over 40.000 kvinnelige helsearbeidere – sykepleiere, jordmødre og leger – noe som blant annet bidro til å redusere spedbarnsdødeligheten i landet betraktelig – fra 123 per 1000 fødte i 2006, til 88 i 2011.

I en toårsperiode fra 2009 var Ghebreyesus også styreleder i det globale Fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.

Tedros Ghebreyesus ble valgt til generalsekretær i FN-organisasjonen Verdens helseorganisasjon i mai 2017, for en periode på fem år. Han har vært en svært synlig WHO-leder, særlig etter koronautbruddet, og mange mener han har styrket WHOs posisjon som et organ som bør lyttes til.

Blant annet advarte Ghebreyesus mot de globale konsekvensene av koronautbruddet allerede i februar, da viruset fortsatt var noe som først og fremst herjet i Kina.

– Dette utbruddet kan utvikle seg i alle retninger. Hvis vi gjør riktige valg, kan vi forhindre en alvorlig krise. Men om vi kaster bort muligheten, vil vi få et alvorlig problem, sa Ghebreyesus.

– Vinduet der det er mulig å hindre en mer omfattende, internasjonal spredning av koronaviruset er i ferd med lukke seg, advarte WHO-sjefen 21. februar.

Tre uker senere – 11. mars – erklærte han og WHO koronautbruddet som en pandemi.

Problemet for Ghebreyesus og WHO er at de kanskje lyttes til, men det er langt fra sikkert at denne lyttingen omdannes til handling. WHO har ingen formell makt, og en verden der globale institusjoner generelt, og kanskje FN spesielt, har fått mye mindre innflytelse de seneste årene, bidrar til at Ghebreyesus ofte taler for døve ører.

Trump, Brexit, populisme og økt nasjonalisme, er noe av forklaringen. Egeninteressen trumfer det internasjonale samarbeidet.

Som de fleste andre FN-organisasjoner er WHO sterkt underfinansiert, men Tedros Ghebreyesus tydelige stemme blir i alle fall hørt av «folk flest», og han har skapt et globalt grasrotengasjement. Gjennom Facebook har vanlige sivile nå satt i gang flere innsamlingsaksjoner for å styrke WHOs økonomiske muskler. /

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Powered by Labrador CMS