Ledelse

– Vi som et stort selskap kan være med på å vise veien for mange av de mindre virksomheter, sier Snorre Storset i Nordea.

Utdanner bankledere i «ubevisste fordommer»

Norgessjef for Nordea sier det er viktig at ledere på alle nivåer tar eierskap til problemstillingen. – Vi skal ikke bare snakke om likestillingsproblemet, vi må faktisk gjøre noe med det, sier Snorre Storset.

Publisert Sist oppdatert

Nordea har satt seg et mål om 40 kvinner eller mer på alle nivåer i banken.

Norgessjef Snorre Storset forteller til Dagens Perspektiv at likestilling står høyt på agendaen.

Et av tiltakene banken har satt i gang, er å utdanne sine ansatte i «ubevisste fordommer».

Ord og bilder i stillingsannonser trekker han frem som et eksempel på hvor man kan oppdage slike ubevisste fordommer.

– Mye av det vi jobber med er strukturelt fordi mye av måten vi handler på føles naturlig – vi gjør det uten å tenke gjennom hvilken effekt det får eller hvordan man blir oppfattet, sier Storset til Dagens Perspektiv.

Press på banken

Banken har også nedsatt mangfolds- og inkluderingskomiteer på lokalt nivå i hvert land som skal passe på at organisasjonen er på rett vei.

For de ansatte er det også opprettet ressursgrupper hvor medarbeiderne kan engasjere seg for å få frem hva som er utfordringene, mulighetene og hvordan banken kan få en større fart på utviklingen.

– Vi ser i alle landene at det er et stort engasjement rundt dette. Det er en bevegelse som kommer fra medarbeidere på alle nivåer som kan legge press på oss i ledelsen for å se til at vi gjør de riktige tingene, sier han.

Tall viser at kun en av fire i finans er kvinner og at en av tre ledere er kvinner. I Nordea ser statistikken litt bedre ut.

I den nordiske banken utgjør nemlig 49 prosent av arbeidsstyrken menn og 51 prosent kvinner. På ledernivå er fordelingen 60 prosent menn og 40 prosent kvinner. I styret ligger kjønnsbalansen på 50/50.

– Det betyr ikke så mye om likestilling står høyt på mitt bord hvis ikke alle ledere i organisasjonen er forpliktet til dette. Men det opplever jeg at det gjør, sier han.

Bedre kursutvikling

Analyser fra Markets-avdelingen til Nordea viser at mangfold bidrar til en bedre kursutvikling på børsen.

– Vi ser også at mangfold gir bedre resultater over tid for våre eiere. I tillegg gjør mangfold arbeidsplassen til en hyggeligere og bedre plass å være. Vi tar rett og slett bedre beslutninger.

Han forteller videre at grupper som er mer inkluderende har en bedre tendens til å diskutere seg frem til gode løsninger i komplekse situasjoner.

Nettopp derfor mener han at det aldri har vært viktigere å jobbe med mangfold enn det er i dag fra et strategisk perspektiv.

Vise vei

Storset mener at finansbransjen ikke har en så høy kvinneandel som den burde ha hatt. Han tror dette kan ha med bildet av finansbransjen som mange sitter med.

– Vi har en del yngre, kvinnelige ansatte som prøver å overbevise andre kvinner om hvor bra bransjen er. Ofte kan man ha en oppfattelse av finans som noe veldig smalt, men i praksis jobbar vi med mange forskjellige ting. Det er ikke slik at man sitter i kassen i banken lenger.

Markets er et av områdene hvor bankene finner det spesielt vanskelig å rekruttere kvinner.

– Delvis fordi vi ikke har vært flinke nok, men også fordi det er færre kvinner som søker seg til det området. Det å gjøre den type jobber mer interessante er en viktig del av jobben.

Europas største kvinnekonferanse som ble avhold i Oslo forrige uke, tror han også er med på å inspirere andre mindre organisasjoner til å ta grep om likestillingsproblematikken.

– Vi som et stort selskap kan være med på å vise veien for mange av de mindre virksomhetene. Å rekruttere fra hele befolkningen i stedet for kun halvparten, er rett og slett klokt, sier han.

Powered by Labrador CMS