Ledelse

– Vi må spisse innsatsen

– Vi er veldig avhengige av olje og gass, som utgjør over halvparten av vareeksporten i dag. Og det går jo bra så lenge du har høy oljepris og lave importkostnader. Men det ferd med å snu nå. Derfor må noe gjøres.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Per Niederbach i Innovasjon Norge. Han er direktør for «Divisjon entreprenørskap, vekst og eksport», og har dermed ansvaret for det «utadrettede arbeidet» i Innovasjon Norge.

Foto Per Niederbach er direktør for Divisjon entreprenørskap, vekst og eksport i Innovasjon Norge. (Foto: Innovasjon Norge)

– Det er veldig bra at eksportpolitikk nå er plassert på den politiske agendaen, understreker Niederbach.

Norge er et lite land. Vi kan ikke være over alt, i alle markeder

Prioritere og konsolidere

– Hva må til for å få fart på norsk eksport?

– Vi må spisse mye mer og prioritere noen større strategiske satsinger som kan bygge ny ekportindustri. Norge er et lite land. Vi kan ikke være over alt, i alle markeder.

– Så bør man samle aktørene virkemiddelapparatet mer enn i dag. Konsolidere, rett og slett. Sammenlignet med andre land er det mange aktører, mener Niederbach.

– Mer statlig styring av eksportpolitikken?

– Det offentlige må jobbe tettere sammen med det private næringslivet. Det er selvsagt næringslivet som skal drive eksportvirksomheten. Men vi, og for eksempel utenrikstjenesten, kan i større grad bidra med kompetanse og med å «åpne dører», mener Per Niederbach.

– Så må vi huske på at eksporten «starter hjemme». Nye eksportbedrifter må bygges hjemmefra og reflektere markedsbehovene der ute. Derfor er det viktig å se innovasjon og eksport i sammenheng, mener eksportdirektøren i Innovasjon Norge.

Les mer om eksport

Horten-selskap ut i verden: Gikk på børs uten en eneste kunde

Norge henger etter: Dyster rapport om norsk eksport

Vil ha avtale med Kina: Handelsavtaler gir klingende mynt

Eksport i statsbudsjettet: Oppretter «Business Norway»

Kritisk Ap: Regjeringens satsing er alt for puslete

Eksportkreditt synger ut: Vi er ikke gode på omstilling i Norge

Ap vs Høyre om eksport: Statens rolle den store forskjellen

Powered by Labrador CMS