Ledelse

Overvåkning som kun gir informasjonen tilbake til de ansatte, er med på å styrke deres uavhengighet, deres motivasjon og samtidig reduserer sannsynligheten for at de slutter.

Ansatte vil heller overvåkes av roboter enn sjefen

Forskere har funnet ut at ansatte i større grad aksepterer overvåkning fra hjemmekontoret dersom dataene blir analysert av maskiner, og ikke mennesker.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. I en ny studie kaster forskere fra University of Virginia og University of Southern California lys over hvordan ansatte på hjemmekontor oppfatter å bli overvåket av ledelsen.

Ansatte er mer villige til godta overvåkning dersom dataene som samles inn blir analysert av maskiner, og ikke mennesker.

Årsaken til dette er at folk flest har en tendens til å se på teknologisk analyse som verdifull informasjon og som noe som kan hjelpe dem med å bli bedre i jobben.

Overvåkning som kun gir informasjonen tilbake til de ansatte, er med på å styrke deres uavhengighet, deres motivasjon og samtidig reduserer sannsynligheten for at de slutter.

Kritiske til andre

Ansatte blir derimot mer kritiske dersom andre personer er involvert i overvåkingen – enten det er menneskelige observasjoner eller data som blir levert til lederne.

– Uansett hvem som ser på dataene dine, er problemet at noen andre sitter og konkluderer noe om deg som person. Dette liker vi ikke fordi alle vil bli sett i en positivt lys, sier Roshni Raveendhran, som er adjunkt ved University of Virginia og en av forfatterne bak studien, ifølge Mandag Morgen.

Hun forklarer videre at det ville føltes veldig påtrengende dersom sjefen din stod og holdt øye med hvor lenge du så på dataskjermen eller hvor lenge du var inne i et Word-dokument.

Hvis ansatte derimot hadde et verktøy som fortalte den ansatte når på dagen vedkommende var mer produktiv, når man burde ta en pause og når på dagen hun eller han var mindre produktiv, ville den ansatte være mer tilbøyelig til å følge rådene, og samtidig bli begeistret over teknologien.

Mer tilgjengelig data

De amerikanske forskerne utførte fem eksperimenter som registrerte deltakernes reaksjon på at forskjellige deler av arbeidet deres ble overvåket og analysert.

Det viste seg at deltakerne i stor grad foretrakk den teknologiske analysen fremfor den menneskelige dømmekraften.

Raveendhran forklarer at arbeidsplasser bør vurdere å gjøre overvåkingsdata mer tilgjengelig for ansatte, slik at de kan få innsikt i hvordan de kan forbedre arbeidsytelsen.

– Vi har tilgang til alle slags enheter som kan utføre overvåking, og arbeidsgiverne våre investerer store summer i denne typen teknologi, så hvorfor skulle vi ikke også la folk få innsikt i egne data? Spør hun.

Hun mener ledere burde gi rapportene direkte til de ansatte slik at de føler at de har muligheten til å ta beslutninger og gjennomføre endringer basert på egen oppførsel, fordi de stoler på selskapets overvåkningsdata.

Powered by Labrador CMS