Ledelse

Tittelen mangfoldssjef kan være vanskelig å navigere dersom vedkommende ikke får tildelt nok beslutningsansvar, budsjett eller en klar rolle.

Antall ledere med stillingstittel «mangfoldssjef» doblet de siste fem årene

En undersøkelse fra LinkedIn viser at antallet som hadde stillingstitler som «mangfoldssjef» doblet seg mellom 2015 og 2020.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Black Lives Matter-bevegelsen fikk fart på samtalen rundt mangfold og inkludering i mange av styrerommene til noen av USAs største selskaper i fjor, skriver Financial Times.

En effekt av dette har vært at flere organisasjoner har ansatt ledere som skal jobbe mot mangfold i bedriftene. FBI rekrutterte sin første mangfoldssjef i april og Harvard Business School ansatte sin første i juni.

En undersøkelse fra LinkedIn viser at antall ledere med stillingstittelen «mangfoldssjef» har doblet de siste fem årene. Tittelen mangfoldsdirektør økte med 75 prosent, mens tittelen mangfoldsleder økte med 68 prosent.

Rollen handler om å identifisere gap i organisasjonens likestillingsstrukturer og lage en strategi for å håndtere diskriminering og få bedre representasjon på tvers av etnisitet, kjønn, seksualitet, alder og funksjonsnedsettelse.

Det betyr større og utvidet rekrutteringsgrunnlag, fastsettelse av mål knyttet til lønnskompensasjon, overvåke hvem som får bonuser og på hvilket grunnlag og å drive kulturell endring på arbeidsplassen.

Vanskelig å navigere

Rollen som mangfoldssjef kan være vanskelig å navigere dersom vedkommende ikke får tildelt nok beslutningsansvar, budsjett eller en klar rolle.

For noen selskaper kan det å ansette noen i denne rollen skyldes politisk korrekthet og kosmetiske grunner.

Selv om mangfoldsledere er etterspurte i næringslivet om dagen, kan rollen noen ganger føles overveldende og noen ledere rapporterer at de føler seg til sidesatt.

Daglig leder i den amerikanske tenketanken Coqual, Lanaya Irvin, sier til avisen at noen mangfoldssjefer har opplevd at det har vært mer snakk om mangfold og lite handling i de virksomhetene de har startet i. Hun forklarer at ledere enda ikke er klare for å skape reell endring.

Det kan være lurt å sjekke om styret i bedriften du vurderer å starte i er åpen for å implementere mangfold inn i bedriftsstrategien før du takker ja til jobben.

– Det er flere selskaper som ikke kun ser mangfold som en del av HR-avdelings ansvar. De vil ha mer fokus på mangfold og inkludering i produktutviklingen, mangfold i leverandørkjeden og et mangfoldig styre, sier Irvin.

Mange slutter

Turnover blant mangfoldsledere i USA er høy, ifølge en rapport fra Russel Reynolds. Gjennomsnittstiden er mangfoldsleder er ansatt i USA ligger på 1,8 år i 2021.

I 2018 var gjennomsnittstiden 3,1 år. Dette skyldes i stor grad at gode mangfoldsledere blir headhuntet til andre bedrifter.

Rollen som mangfoldssjef kan være vanskelig – jobben din handler tross alt om å dytte hele organisasjonen ut av komfortsonen sin og endre seg.

Rollen i seg selv kan være et tveegget sverd – du ønsker å gi marginaliserte grupper makt, samtidig blir man ofte anklaget for å være en bråkmaker dersom en minoritet skal snakke høyt om sine negative opplever.

Powered by Labrador CMS